Gemeente Doetinchem

Persbericht, 9 oktober 2008

Doetinchem maakt werk van vereenvoudiging regels

Aanpassen van de lokale regelgeving kan burgers tijd en geld besparen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de gemeente Doetinchem naar zestig gemeentelijke producten, zoals vergunningen en voorzieningen.

Het onderzoek, uitgevoerd door Sira Consulting, een ervaren bureau op het gebied van onderzoek naar deregulering, toont aan dat alle onderzochte producten eenvoudiger kunnen worden. Gemiddeld kunnen de kosten en/of de doorlooptijd van producten met ruim 50% worden teruggebracht. Deregulering is een van de speerpunten van het college. Doetinchem gaat de voorgestelde maatregelen zoveel mogelijk in 2008 en 2009 doorvoeren. Eind 2009 wordt het effect van de maatregelen geëvalueerd.

Vergunningen
Regelgeving is er ter bescherming van burgers en bedrijven. Het afschaffen ervan blijkt vaak dan ook niet de beste oplossing. Dat blijkt slechts bij een product wel het geval; de ventvergunning kan worden afgeschaft.
Het omzetten van vergunningen naar algemene regels en vereenvoudiging van de aanvraagprocedure blijkt wel een effectieve manier om de administratieve lasten te verminderen en zo de dienstverlening te verbeteren. Tien vergunningen kunnen worden omgezet naar algemene regels; voorbeelden daarvan zijn de terrasvergunning en de collectevergunning. Acht producten kunnen worden samengevoegd; zo zijn er momenteel drie soorten vergunningen voor reclameborden. Voor alle onderzochte producten zijn maatregelen mogelijk die het voor burgers of bedrijven eenvoudiger maken. Dit geldt voor de parkeervergunningen of het aanvragen van evenementen. Ook hoeft aan ondernemers geen uittreksel van de Kamer van Koophandel meer te worden gevraagd, het inschrijfnummer voldoet.

Deregulering
Veel regelgeving is landelijk of provinciaal. De gemeente Doetinchem kan niet veel doen aan de administratieve lasten die dit met zich meebrengt. Maar ook bij het rijk en de provincie Gelderland wordt hard gewerkt aan deregulering. In het bestuursakkoord tussen de verschillende overheden wordt gestreefd naar een reductie van de administratieve lasten van vijfentwintig procent.