Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z04125 / 2080902280

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de prestaties van vwo-opleidingen. (Ingezonden 9 oktober 2008)


1
Heeft u kennisgenomen van het artikel "Prestaties vwo zijn ondermaats"? 1)


2
Onderschrijft u de conclusies op basis van het opbrengstenoverzicht van de Onderwijsinspectie? Zo neen, welke conclusies trekt u uit het onderzoek van de Onderwijsinspectie?


3
Hoe kan het dat scholen de schoolexamens zo soepel kunnen beoordelen dat leerlingen die niet het vereiste niveau hebben toch kunnen slagen? Vergelijkt u het niveau van de schoolexamens van verschillende scholen en neemt u dit mee in de beoordeling van de kwaliteit van het onderwijs van de scholen?


4
Hoe denkt u dat deze houding van scholen de mentaliteit van leerlingen, het kennisniveau van de afgestudeerde leerlingen en de aansluiting van het vwo op universiteiten en hogescholen beïnvloedt?


5
Hoe verklaart u het geconstateerde kwaliteitsverschil in vwo-opleidingen tussen brede scholengemeenschappen en gymnasia? Hoe gaat u ervoor zorgen dat leerlingen aan de brede scholengemeenschappen het kwalitatieve onderwijs krijgen waar zij recht op hebben, zodat wachtlijsten voor gymnasia overbodig worden?


6
Wat gaat u concreet doen om ervoor te zorgen dat het tekort aan eerstegraads leraren ­ één van de oorzaken van de matige kwaliteit van het vwo-onderwijs ­ afneemt?


1) Algemeen Dagblad, maandag 6 oktober 2008, "Prestaties vwo zijn ondermaats"