Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Den Haag Kenmerk
8 oktober 2008 HO&S/DIR/63389

Onderwerp
Stand van zaken toezeggingen hoger onderwijs

Hierbij informeer ik u over de stand van zaken rond de uitvoering van toezeggingen die ik u heb gedaan tijdens het notaoverleg over de strategische agenda voor het hoger onderwijs-, onderzoek- en wetenschapsbeleid (Kamerstukken II 2007­2008, 31 288, nr. 1) van 10 december 2007, het notaoverleg over de voortgangsrapportage van deze strategische agenda van 2 juli jl. en de toezeggingen van het algemeen overleg van 5 juni jl. over de rapportage Wegen voor Talent. Specifiek behandel ik in deze brief toezeggingen op de onderwerpen studiekeuze, bekostiging van het hoger onderwijs, evaluatie van de Bachelor/Master-structuur, inkomensgerelateerd terugbetalen van studiefinanciering en de bijverdiengrens, en internationalisering.

Studiekeuze
Ten aanzien van het onderwerp studiekeuze heb ik tijdens het notaoverleg over de voortgangsrapportage toegezegd u per brief te informeren over studiekeuzegesprekken, studiekeuzebegeleiding, transparantie van studievoorlichting en loopbaanbegeleiding. Ik laat u weten dat deze brief u voor 1 november zal bereiken.

Bekostiging van het hoger onderwijs
In de strategische agenda voor het hoger onderwijs-, onderzoek- en wetenschapsbeleid heb ik aangekondigd een nieuw, eenduidig bekostigingsmodel voor het hele hoger onderwijs te ontwikkelen. Tijdens het notaoverleg over deze strategische agenda heeft uw Kamer een motie (31 288, nr. 7 - nader gewijzigd) aangenomen om in de nieuwe bekostigingssystematiek voor het hoger onderwijs kwaliteitsaspecten op te nemen, waarbij voorkomen dient te worden dat deze kwaliteitsaspecten door perverse prikkels tot averechtse effecten leiden. In aanvulling heb ik u tijdens het notaoverleg van 2 juli jl. toegezegd het onderwerp `tweede studie' mee te nemen in het bekostigingsmodel.

In nauw overleg met de onderwijskoepels werk ik momenteel aan de uitwerking van het nieuwe bekostigingsmodel. Voor 1 november wens ik u te informeren over het voorstel voor dit nieuwe bekostigingsmodel en de termijn waarop dit nieuwe model wordt ingevoerd. De toezegging die ik uw Kamer heb gedaan op het gebied van de tweede studie wordt in dit voorstel meegenomen. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Ik heb u in mijn brief van 3 maart jl. (Kamerstuk 2007-2008, 31 288, nr. 22) geïnformeerd over de Commissie Kwaliteit en Bekostiging die in het voorjaar van 2008 is ingesteld om mij te adviseren over de haalbaarheid van kwaliteitsaspecten in de nieuwe bekostigingssystematiek en het eventueel starten van pilots. Deze commissie zal mij op 9 oktober haar advies aanbieden. Ik stuur u separaat mijn reactie op dit advies.

Evaluatie Bachelor/Master-structuur
Bij de behandeling van de strategische agenda op 10 december 2007 heb ik u een notitie toegezegd ter uitwerking van de toekomst van de masters. Ik heb ervoor gekozen deze notitie mede te baseren op de evaluatie van de bachelor-master structuur, die recent door het onderzoeksbureau CHEPS is uitgevoerd. Ik meld u dat de notitie over de toekomst van de master, waarin mijn beleidsreactie op de evaluatie van de bachelor-master structuur is opgenomen, uw Kamer voor 1 november zal bereiken.

Inkomensgerelateerd terugbetalen van studiefinanciering en de bijverdiengrens In het notaoverleg over de voortgangsrapportage van de strategische agenda voor het hoger onderwijs-, onderzoek- en wetenschapsbeleid heb ik u een brief toegezegd over inkomensgerelateerd terugbetalen en de bijverdiengrens. Deze brief zal u voor 1 november bereiken.

Internationalisering
In het notaoverleg over de strategische agenda heb ik u een notitie ter uitwerking van internationalisering in het hoger onderwijs toegezegd. De totstandkoming van deze notitie heeft grondig overleg gevergd met onder andere de onderwijs- en studentenkoepels en het vakdepartement voor Ontwikkelingssamenwerking. In het notaoverleg over de voortgang van de strategische agenda heb ik aangegeven dat de notitie uw Kamer in het najaar zou bereiken. Ik kan u nu melden dat de notitie in november naar u zal worden gestuurd. In deze notitie wordt het thema Kennisbeurzen meegenomen, zoals ik u tijdens het notaoverleg over de voortgangsrapportage van de strategische agenda heb toegezegd.

Overige toezeggingen
Naast bovenstaande onderwerpen informeer ik u over de stand van zaken van de volgende toezeggingen die ik u heb gedaan tijdens het notaoverleg over de voortgangsrapportage van de strategische agenda voor het hoger onderwijs-, onderzoek- en wetenschapsbeleid. Ook zijn in dit overzicht toezeggingen opgenomen die ik u heb gedaan in het algemeen overleg `Rapport meldpunt studiefinanciering en IB-Groep' van 24 juni jl. en de toezeggingen van het algemeen overleg van 5 juni jl. over de rapportage Wegen voor Talent.

blad 3/3

Toezegging Uitvoering Overleg met onderwijskoepels over de titulatuur Ik zal de Tweede Kamer hierover voor het eind van in relatie tot honours programma's en reguliere dit jaar per brief informeren. programma's.
Nadere schriftelijke reactie op de volgende Ik zal de Tweede Kamer hierover in de tweede onderwerpen: stand van zaken helft van 2009 informeren, bij de tussentijdse meerjarenafspraken evaluatie van de meerjarenafspraken. De term `bindende verwijzing' wekt verwarring en Dit onderwerp wordt betrokken bij de wet- en wordt vervangen door een andere formulering. regelgeving naar aanleiding van mijn beleidsreactie op `Wegen voor Talent'. Ik streef ernaar de Tweede Kamer daarover in december nader te informeren. Uitvoering van het advies van de externe Ik verwacht het advies van de externe commissie commissie betreffende het handhaven van het medio 2010 te ontvangen en zal de Tweede Kamer middelenniveau i.v.m. gehandicapte studenten, informeren over mijn reactie op dit advies. dat in 2010 aangeboden zal worden.
De Tweede Kamer ontvangt in het najaar van De Tweede Kamer ontvangt in december de 2008 een informerende brief over University toegezegde informerende brief. Colleges, waarin onder meer de criteria
`residentieel', `intensief onderwijs' en
`kleinschalig' worden geëxpliciteerd.
Het monitoren van eventuele effecten van Het monitoronderzoek is in 2006 gestart en loopt havisten met werkervaring, die instromen in een tot en met 2010. De tussenevaluatie en de associate-degreeopleiding. beleidsreactie hierop worden in het eerste kwartaal van 2009 naar de TK gestuurd. Overleg met de studentenorganisaties over het Ik streef ernaar de Tweede Kamer eind dit jaar te automatisch doorlenen. informeren over de uitkomsten van dit overleg. Informeren over het bundelen van informatie ter Ik streef ernaar de Tweede Kamer voor het eind vervanging van de verschillende deelbrochures van dit jaar te informeren over beide punten. van de IB-Groep en het vermelden van het te
verwachten eindbedrag en de rente op de
studieschuld op de periodieke overzichten aan
studenten.
Aanbieding van de langetermijnstrategie van het Deze langetermijnstrategie wordt de Tweede FES. Kamer voor de begrotingsbehandeling OCW aangeboden.

Wetsvoorstel `Versterking besturing'
De volgende moties neem ik mee in het wetsvoorstel `Versterking besturing', ter wijziging van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Deze wetswijziging is in de strategische agenda is aangekondigd en ligt op dit moment bij de Raad van State.

blad 4/4

31 288, nr. 4 - motie-Leijten c.s. over verbetering van de medezeggenschap in het hoger onderwijs 31 288, nr. 9 ­ motie-Besselink c.s. over de niet-goed-geld-terug gedachte

In dit wetsvoorstel worden ook de joint degrees meegenomen, zoals ik u heb toegezegd tijdens het notaoverleg over de voortgangsrapportage strategische agenda.

Wetsvoorstel Accreditatie
Tenslotte meld ik u dat ik de volgende toezeggingen, die ik heb gedaan tijdens het notaoverleg over de voortgangsrapportage van de strategische agenda, meeneem in het wetsvoorstel Accreditatie, dat voorjaar 2009 aan uw Kamer wordt aangeboden:


- Aandacht voor gehandicapte studenten moet deel gaan uitmaken van het nieuwe accreditatiekader. Dit zou nu al moeten worden meegenomen in de pilots.
- De pilots nieuw stelsel accreditatie worden eind dit jaar geëvalueerd.
- Toezending van het ministeriële besluit betreffende de criteria voor de instellingsaudit en opleidingsaccreditatie (na indiening van het wetsvoorstel).

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk