Extreem weer tijdens eerste recordpoging zeilen over land

10/10/2008 12:17

Summit Sports

Vrijdag 10 oktober; Voormalig Olympisch zeilster Margriet Mattijssen en zeilbondscoach Jaap Zielhuis hebben gister tijdens het evenement van de Volvo Ocean Race in Alicante het eerste zeil/fietsrecord gevestigd met een totaal nieuw milieuvriendelijk vervoersmiddel, de whike.

Normaal kunnen er met de whike snelheden behaald worden van rond de 50 km per uur.

Door de extreme rukwinden hebben zij niet de snelheid behaald die zij beoogd hadden en is het record uitgekomen op maar 32 km per uur.

Door deze weersomstandigheden moest ook de in port race van de Volvo Ocean Race die dag worden uitgesteld.

Margriet Mattijsse verklaart: Met een constante wind had ik een veel hogere snelheid kunnen behalen. Door deze extreme vlagen van wind, is het toch moeilijker om snelheid op te bouwen.

Ik vond het wel heel gaaf om te doen en de combinatie van zeilen en fietsen is heel leuk. Verder verklaart zij lachend dat deze recordpoging waarschijnlijk al snel verbeterd zal worden.

In de andere landen die de Volvo Ocean race aandoet, zal er een nieuwe poging gedaan worden.

Wat is een whike?

De whike is een ligfiets met een zeil van 1.6 m2 en is een gezonde en milieu vriendelijke manier van vervoer, omdat het enige dat je nodig hebt mankracht en wind is. Als er geen wind is kan er natuurlijk ook zonder zeil gefietst worden.

Gevaarlijk?

De whike heeft dezelfde eigenschappen als een normale ligfiets, maar heeft drie remmen. Deze remmen maken het mogelijk om op ieder moment het zeil te kunnen ontkoppelen, mocht de snelheid te hoog worden door te veel wind.

De whike is wettelijk goedgekeurd om zowel op de weg als op het fietspad te mogen rijden. Wel wordt het aangeraden om altijd een helm te dragen en om niet te gaan whiken als de wind hoger dan 6bft is.





http://www.volvooceanrace.org/