Warchild


Rekrutering kindsoldaten gaat door in Congo
Schokkend nieuws uit Congo. Voor elke twee kindsoldaten die zijn bevrijd uit handen van de strijdende partijen in de provincie Noord-Kivu, worden vijf anderen gerekruteerd. Dit maakte Amnesty International eind september bekend. "In de oostelijke provincie Noord-Kivu wordt bijna de helft van de gere-integreerde kindsoldaten na terugkeer in de samenleving opnieuw gerekruteerd.`', aldus de mensenrechten organisatie in het rapport No end to the war against women and children.

Het weer opgelaaide conflict in Oost-Congo is de oorzaak van de hernieuwde rekrutering. De vooruitgang die in de afgelopen jaren is geboekt, dreigt hierdoor ongedaan gemaakt te worden. Voormalige kindsoldaten die intussen weer met hun families verenigd zijn, zijn door hun ervaring een aantrekkelijk doelwit voor de gewapende groeperingen. Kindsoldaten die proberen te ontsnappen worden gemarteld of gedood.

Re-integratie van kindsoldaten door War Child
War Child is bezorgd door dit verontrustende nieuws. War Child zet zich in Congo in voor succesvolle re-integratie van voormalige kindsoldaten. Eén van de problemen is dat zij geen werk kunnen vinden en door armoede, honger en gebrek aan vooruitzichten eerder geneigd zijn om zich bij een gewapende groep aan te sluiten. War Child begeleidt groepen jongeren daarom bij het opzetten van een eigen bedrijf, zodat ze voor hun eigen inkomen kunnen zorgen.

Om de kans op slagen te vergroten, wordt ook op de langere termijn contact met de voormalig kindsoldaten onderhouden. 60 tot 85% van de jongeren (het percentage verschilt per lokale organisatie) die in de afgelopen vijf jaar zijn gere-integreerd, werkt nog steeds succesvol in het geleerde vak. De andere kinderen zijn uitgevallen. Omdat ze een ander vak kozen (vaak in de handel of het huishouden) of meisjes ook vaak omdat ze trouwden en stopten met werken. Een gedeelte van de kinderen slaagde er niet in om een positieve toekomst op te bouwen. War Child vreest dat door de intensivering van het conflict ook deze jongeren meer kans lopen om opnieuw gerecruteerd te worden

Deze maand verschijnt een reportage in modeblad ELLE over hun samenwerking met War Child in het vormgeven van een toekomst voor ex-kindsoldaten in DR Congo.

o Lees hier meer over de reportage in ELLE.
o Lees meer over War Child in Congo
o Lees hier het Engelstalige rapport van Amnesty International