Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden



* Verkiezingen 2008

Calamiteitenoefening waterschap op de Lekdijk bij Jaarsveld

10 oktober 2008 - Woensdag 15 oktober houdt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een grote calamiteitenoefening op en bij de Lekdijk bij Jaarsveld (gemeente Lopik). De dijk is van 8.30 tot 16.00 uur afgesloten voor doorgaand verkeer tussen de S.L. van Alterenlaan en de Rolafweg-Zuid. Bewoners van dit deel van de Lekdijk worden hierover nog apart geïnformeerd.

Tijdens de oefening gaan medewerkers van het waterschap op drie plaatsen aan de slag:

* Eén groep pakt een deel van het buitentalud van de dijk in in folie. Het folie wordt vastgezet met zandzakken, die bij gemaal de Koekoek gevuld worden met behulp van de automatische zandzakkenvullers. Folie wordt gebruikt om de dijk te beschermen, als er zwakke plekken in ontstaan zijn.

* Eén groep gaat een deel van de dijk ophogen met zandzakken. Dit is bedoeld om bij hoog water overslaand water (wind, golven) tegen te houden.

* Eén groep gaat aan de slag met het opkisten van een zandmeevoerende wel. Een wel is een plek achter de dijk waar water vanuit de rivier omhoog komt. Zo'n plek wordt met een kring van zandzakken omringd, waardoor er druk op het gat wordt uitgeoefend. Dit voorkomt dat het zand en de klei waarvan de dijk gemaakt is wegspoelt. Instabiliteit en daarmee de kans op een dijkdoorbraak wordt hierdoor voorkomen. Bij de oefening wordt een wel nagebootst; het water van de Lek staat nu immers niet tegen de dijk aan....

Bij de oefening zijn zo'n veertig medewerkers van het waterschap actief. Niet alleen medewerkers die normaal gesproken in de buitendienst werken, maar ook mensen van kantoor en van de afdeling Muskusrattenbestrijding. De muskusrattenbestrijders werken sinds 1 januari 2008 bij De Stichtse Rijnlanden.

Oefenprogramma bij calamiteiten
De oefening van 15 oktober maakt deel uit van een oefenprogramma dat jaarlijks zo'n acht oefeningen op kantoor en twee in het veld omvat. De Stichtse Rijnlanden bereidt zich hiermee voor op calamiteiten, zoals overstromingen, regenwateroverlast, watervervuiling en droogte.