Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Vogelaar breidt onderzoek wijkenaanpak uit

10-10-2008

Minister Voglaar gaat met onderzoekers overleggen hoe de voortgang van de wijkenaanpak op een aantal beleidsterreinen beter gevolgd kan worden. De minister reageert hiermee op de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer die gisteren haar rapport 'Krachtwijken, Monitoring en Verantwoording van beleid' presenteerde.

Vogelaar: 'Het rapport van de Algemene Rekenkamer bevat veel positieve oordelen en is helder en zeer genuanceerd. De aanbevelingen over het verder fijnstemmen neem ik ter harte.'

De Rekenkamer is positief over de brede mix aan melden die de minister inzet om de resultaten van het beleid te volgen. Zo volgt de minister niet alleen de wijk als geheel maar ook de bewoners. Verder houdt Vogelaar in de gaten of er waterbedeffecten ontstaan, waardoor problemen zich naar andere wijken verplaatsen.

Met de outcomemonitor van het CBS worden de maatschappelijke effecten van het beleid in wijken gevolgd. De onlangs gepresenteerde Leefbaarometer geeft een beeld van de leefbaarheid in alle Nederlandse wijken en buurten.

De Rekenkamer stelt dat er in de outcomemonitor voor op een aantal beleidsterreinen zoals bijvoorbeeld 'leren en opgroeien in de wijk' niet genoeg gegevens zijn. Daardoor is het eeffect van het beleid moeilijker te volgen. De minister gaat in overleg met het CBS bekijken of er aanvullende cijfers kunnen komen.

Uit het rapport blijkt verder dat gemeenten en woningcorporaties menen dat de extra aandacht voor de wijken heeft gezorgd voor een snellere ontwikkeling van een integrale en lokale aanpak voor deze wijken.

Zie ook:

Rapport 'Krachtwijken, Monitoring en Verantwoording van beleid'