Gemeente Brummen


Minder drank, lekker fris! start Stedendriehoekse campagne alcohol

(Oorspronkelijke publicatie datum: 10-10-2008)

Vandaag start een campagne om ouders te laten stilstaan bij het alcoholgebruik van hun kinderen. Verspreid over de gemeenten in de Stedendriehoek hangen posters en folders met het welbekende beeld van het kind onder het glas en in de fles. Dit alles voorzien van het regionale motto Minder drank, lekker fris!. De campagne is onderdeel van het project Alcoholmatiging onder Jongeren in de Stedendriehoek, een samenwerkingsproject van 8 gemeenten waaronder gemeente Brummen*, Politie, Tactus Verslavingszorg, Openbaar Ministerie, Halt en GGD.

Pubers drinken drie keer zoveel alcohol als hun ouders denken Ouders weten vaak wel dat hun kind alcohol drinkt, maar zitten er vaak naast als het gaat om de hoeveelheid. De regel: stel het alcoholgebruik zo lang mogelijk uit, in ieder geval tot 16 jaar is nog niet binnen alle gezinnen doorgedrongen. Een derde van de ouders vindt dat kinderen voor het 16^e jaar met enige regelmaat alcohol mogen drinken. De regels van ouders blijken ook niet altijd duidelijk voor de kinderen. Zo vindt maar 1 op de 12 ouders het goed dat hun kind op feestjes alcohol drinkt, terwijl een kwart van de kinderen zeker zegt te weten dat dit wel mag.

Dit zijn nog maar enkele van de verontrustende cijfers die naar voren komen uit het Peilstationsonderzoek Ouders van het Trimbos- instituut. Het onderzoek is in 2007 uitgevoerd bij ruim 4.000 ouders en ruim 7.500 leerlingen uit alle leerjaren van het voorgezet onderwijs. Het rapport is gisteren, 9 oktober, aangeboden aan minister Rouvoet van het ministerie Jeugd en Gezin.

Oudergerichte campagne
De bekendmaking van de uitkomsten van het onderzoek is ook het startsein voor de op ouders gerichte regionale campagne. Deze wijst ouders op het drinkgedrag van hun kinderen, de mogelijke risicos en hun eigen rol. Ouders kunnen op diverse plaatsen in de gemeente de brochure Voorkom alcoholschade bij uw opgroeiende kind ophalen, zoals bij huisartsen, sportcentra en gemeentehuis. Radio Gelderland en lokale radiozenders zullen een radiospot over alcohol uitzenden en in huis-aan-huisbladen verschijnen op onze gemeentepagina artikelen over alcohol in de opvoeding. Voor vragen kunt u ook contact opnemen met Tactus Verslavingszorg, afdeling Preventie, onder telefoonnummer (0570) 667 200.

Speciaal themanummer van het magazine J/M
Op 15 oktober verschijnt een speciaal themanummer van het magazine J/M waarin ouders informatie en opvoedkundige tips kunnen lezen over alcohol in en om het gezin. De heer E.K. Horstman, wethouder van Voorst en tevens bestuurlijk trekker van het alcoholmatigingsproject, zal deze op vrijdag 17 oktober aan ouders uitdelen op de weekmarkt in Twello. Op 18 oktober deelt wethouder Blokhuis de special uit op de markt in Apeldoorn. Op 16 oktober kunnen ouders de special bemachtigen in Zutphen. Medewerkers van Tactus en de GGD staan tijdens de flyeractiviteiten klaar om vragen over alcohol in de opvoeding te beantwoorden.

Project Alcoholmatiging onder jongeren in de Stedendriehoek De publiekscampagne is één van de activiteiten die worden ingezet om te bereiken dat jongeren minder jong, minder veel en minder vaak alcohol drinken. In de periode van 2008 tot en met 2010 zet het project Alcoholmatiging onder jongeren in de Stedendriehoek een mix van voorlichting, regelgeving en handhaving in op plaatsen waar jongeren komen, zoals thuis, op school, in de horeca en op sportverenigingen.