Gemeente Lansingerland


Toelichting op de Programmabegroting
Programmabegroting 2009

Op 3 oktober hebben wij de Programmabegroting 2009 en de meerjarenramingen 2010-2012 aangeboden aan de gemeenteraad. De begroting wordt behandeld in de raadsvergadering van 6 november 2008. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

De vergadering vindt plaats in de raadszaal in Bleiswijk.

De begroting en de meerjarenramingen laten de komende vier jaren een klein overschot zien. Na deze jaren zien we nu ontwikkelingen die een toenemende druk op de gemeentebegroting zullen leggen. Vanaf 2013 voorzien we onder andere stijgende kosten in verband met de nieuwbouw van scholen. We verwachten ook meer geld nodig te hebben voor het beheer van de openbare ruimte. We hebben als college al extra gelden in deze begroting opgenomen voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. De effecten voor de gemeente van ontwikkelingen op de woningbouwmarkt zullen we ook in meerjarig perspectief bekijken In 2009 stellen we een meerjarenbegroting op voor de lange termijn. Hiermee kunnen we goed inspelen op het tempo waarin het aantal inwoners groeit.

In de begroting is voor 2009 geld opgenomen voor een aantal onderwerpen die voor burgers en bedrijven van Lansingerland belangrijk zijn. We investeren onder andere in het Annie M.G. Schmidtpark, onderwijs- en sportaccommodaties, de strategische ontwikkeling van de gemeente als greenport en diverse projecten voor de jeugd. We stellen geld beschikbaar voor de aanleg van trapveldjes en skatebanen. Ook komt er in onze gemeente een centrum voor Jeugd en Gezin. Verder willen we het schoolmaatschappelijke werk uitbreiden.

De onroerende zaakbelasting (OZB) stijgt met een inflatiecorrectie van 2,75 %. De afvalstoffenheffing stijgt met 3,3% en wordt daarmee kostendekkend. In oktober neemt de gemeenteraad een besluit over het nieuwe Gemeentelijk Rioleringsplan en de kostendekking daarvan. Het plan is om de rioolheffing voor alle drie de kernen per 1 januari 2009 te harmoniseren. Dit is wettelijk verplicht.

Met deze plannen geven we verder invulling aan de vier belangrijkste peilers voor het beleid: Parkstad in wording, Greenport Lansingerland, Ontspannen en Actief in Lansingerland en Stad van maatschappelijke samenhang.

College van Burgemeester en Wethouders

Waar kunt u de begroting vinden

De begroting 2009 ligt vanaf 6 oktober 2008 voor een ieder ter inzage op het gemeentehuis, locatie Berkel en Rodenrijs. Openingstijden zijn dagelijks van 9.00 tot 13 .00 uur en op woensdag van 9.00 tot 16.00 uur. Voor inzage buiten openingstijden kunt u een afspraak maken, telefoon (010) 800 40 00. Een exemplaar van de programmabegroting is algemeen verkrijgbaar bij de afdeling Publiekszaken tegen betaling van 76,90. De programmabegroting kunt u ook vinden op onze website www.lansingerland.nl onder het kopje gemeente en dan bij bestuurlijke documenten.

Politieke besluitvorming

Op dinsdag 6 november zal de gemeenteraad de begroting vaststellen. Deze vergadering is openbaar. U kunt gebruik maken van het spreekrecht. Als u tijdens deze vergadering het woord wilt voeren, moet u zich vooraf melden bij de griffier.

Waar komt het geld vandaan?

Inkomsten van de gemeente 2009

De algemene uitkering uit het gemeentefonds

De gemeente ontvangt geld van het Rijk om haar taken uit te voeren. Dit geld komt uit het gemeentefonds. De gemeenteraad kan dit geld vrij besteden om het voorzieningenniveau in stand te houden.

Specifieke uitkeringen van het rijk

Naast de algemene uitkering van het Rijk verstrekken diverse ministeries specifieke uitkeringen. Aan de besteding van deze uitkeringen zijn voorwaarden verbonden. Zo ontvangt de gemeente het geld voor uitvoering van de Wet werk en bijstand rechtstreeks van het ministerie van Sociale Zaken.

Belastingen, leges en heffingen

De gemeente heft ook belastingen. Daarvan is sprake als er geen rechtstreeks verband bestaat tussen de heffing en de gemeentelijke uitgaven. Een voorbeeld van een gemeentelijke belasting is de onroerend zaakbelasting (OZB). Als de gemeente een bepaalde dienst levert, mag ze leges vragen of een heffing opleggen. Voorbeelden hiervan zijn de leges die de gemeente in rekening brengt bij de afgifte van een paspoort, en de heffing die burgers verschuldigd zijn voor hun aansluiting op de openbare riolering. Waar komt het geld vandaan?

Waar gaat het geld naar toe?

De uitgaven van de gemeente worden besteed aan de volgende 11 programmas:

Waar gaat het geld naartoe?

Begroting 2009

De begroting in meerjarenperspectief

Voor 2009, 2010, 2011 en 2012 worden begrotingsoverschotten geraamd van respectievelijk 39.000, 72.000, 83.000 en 6.000.

Nieuwe ontwikkelingen en investeringen

De gemeenteraad heeft dit voorjaar de kadernota behandeld. Hierbij heeft de raad besloten dat er vanaf 2009 meer geld gaat naar een aantal onderwerpen die voor de burgers en bedrijven van Lansingerland belangrijk zijn. In de begroting is dat nader uitgewerkt. Voor 2009 staan onder andere de volgende nieuwe ontwikkelingen en investeringen gepland:

P1. * Verbetering dienstverlening en onderzoek naar het aantal SPiLlen en de
openingstijden ervan;


* Workshops met burgers en bedrijfsleven over knelpunten bij de deregulering;

P2. * Uitbreiding sporthal Wilderszijde / Parkzoom;


* Stimulering bewegingsonderwijs;


* Uitbreiding (parkeer)faciliteiten sportparken;

P3. * Realisatie tijdelijke onderwijsaccommodaties;


* Aanleg extra trapveld en skatebaan in elke kern;


* Oplevering zwembad;

P4. * Pilots om bewoners actief bij hun woon- en leefomgeving te betrekken door
wijkgericht werken;
P5. * Opzetten centrum voor Jeugd en gezin en andere projecten op het gebied van
(preventief) jeugdbeleid, waaronder uitbreiding van het schoolmaatschappelijk
werk;

P7. * Investeringen in de strategische ontwikkeling van de gemeente als Greenport;

P10. * Implementatie omgevingsvergunning (geïntegreerde vergunning voor bouwen,
wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu);


* Er is in de begroting geld beschikbaar voor het verlenen van financiële steun aan
starters op de woningmarkt.

P11. * Onderhoud en uitbreiding van wegen;


* Verbetering en uitbreiding van de vormgeving aan het fietsroutenetwerk;


* Verdere ontwikkeling Annie M.G. Schmidtpark;


* Verbetering recreatiefaciliteiten in Park de Polder en aan de Anthuriumweg;

A. * Het opzetten van een integraal handhavingsbeleid.

Tarieven en heffingen

Onroerend zaakbelasting (OZB)

Per 1 januari 2009 wijzigt de gemeente de berekening van het OZB-tarief. Vanaf die datum berekent de gemeente de OZB naar een percentage van de waarde van de onroerende zaak. Tot en met 2008 wordt gewerkt met waarde-eenheden van 2.500.

Voor de hoogte van de aanslag OZB 2009 rekent de gemeente met een stijging voor inflatie van 2,75%.

De gemeente heft de belasting in 2009 over de WOZ-waarde die per 1 januari 2008 is vastgesteld. In december stelt de gemeenteraad de tariefspercentages voor 2009 vast. Hierbij wordt een correctie toegepast voor de gemiddelde stijging van de getaxeerde waarden.

Overige belastingen en heffingen

In onderstaande tabel treft u voor de overige tarieven en heffingen de tariefsvoorstellen voor 2009 aan.Voor de rioolheffing geldt een wettelijke harmonisatie.

Programmabegroting 2009