Technische Universiteit Eindhoven

Elsevier: Eindhoven heeft beste technische universiteit

Geplaatst: 10 oktober, 2008

In het jaarlijkse kwaliteitsonderzoek naar hogescholen en universiteiten van tijdschrift Elsevier komt de TU/e als beste technische universiteit van Nederland uit de bus. Volgens de hoogleraren die deelnamen, heeft 'Eindhoven' de beste opleidingen Elektrotechniek, Informatica, Bedrijfskunde en Wiskunde.

Foto: Teun Borst

Elsevier liet voor het onderzoek niet alleen hoogleraren opleidingen beoordelen - waarbij ze overigens niet op de eigen opleiding mochten stemmen - maar ook studenten. Ook in deze beoordeling staat Eindhoven op veel plaatsen bovenaan. Volgens studenten heeft de TU/e de beste opleidingen Biomedische Technologie, Bouwkunde en Werktuigbouwkunde.

Een en ander staat in het Elsevier-themanummer over hoger onderwijs, dat sinds woensdag 8 oktober in de winkel ligt. De enquête is ingevuld door 7.125 bachelorstudenten en 1.927 professoren en universitaire hoofddocenten (uhds). De TU/e heeft volgens de professoren en uhds een flinke voorsprong op haar concurrenten in Delft en Enschede. Op drie van de vier beoordelingscriteria eindigt de universiteit op de eerste plaats: het bacheloronderwijs, de masterfase en de docenten. De wetenschappelijke publicaties blijven daarbij achter; die van de TU Delft worden hoger aangeslagen.

Onder de brede universiteiten wint Utrecht, die in alle vier de categorieën op de eerste plaats staat. Wageningen valt buiten de ranking, omdat de landbouwuniversiteit volgens de redactie niet goed vergelijkbaar is met de rest.