Verhagen: Ahtisaari terechte winnaar Nobelprijs voor de Vrede

Het Nobelprijscomité heeft een goede keus gemaakt door de Nobelprijs voor de Vrede toe te kennen aan de Finse oud-president Martti Ahtisaari. Met zijn inspanningen voor de vrede is Athisaari een terechte winnaar. Dat zei minister Verhagen na de bekendmaking door het comité in de Noorse hoofdstad Oslo.

Verhagen benadrukt de langdurige en waardevolle inspanningen van de oud-president op het gebied van bemiddeling in conflicten over de gehele wereld. De minister roemt in het bijzonder zijn verdiensten voor de Verenigde Naties. Namens deze organisatie bemiddelde de Finse oud-president onder meer in de crisis op Atjeh en de vreedzame transitie in Namibië.

'Ook zijn niet aflatende inspanningen om een constructieve oplossing te vinden voor de toekomst van Kosovo hebben veel indruk op me gemaakt,' aldus Verhagen die meent dat Ahtisaari een kundig bemiddelaar voor de vrede is.

Na een diplomatieke carrière, onder meer als ambassadeur, VN-gezant voor Namibië en minister van Buitenlandse Zaken, werd de 71 jarige Ahtisaari in 1994 gekozen tot president van Finland. In die hoedanigheid bemiddelde hij in de Kosovo-oorlog van 1999. Na zijn presidentschap was Ahtisaari betrokken bij verschillende vredesbesprekingen en bemiddelingsinitiatieven.

In 2000 werd de Finse oud-president door de Britse regering gevraagd om de ontwapening van de IRA in Noord-Ierland te controleren. In 2005 bemiddelde de hij tussen de Indonesische regering en de verzetsbeweging van Atjeh. In opdracht van de Verenigde Naties presenteerde Ahtisaari vorig jaar een plan voor de status van Kosovo.

Noot voor redacties (