Gemeente Den Haag

Reactie Dekker op ADO rapport De Vries

Wethouder Sander Dekker (Sport) prijst het rapport van de commissie De Vries. Het rapport is concreet en gedegen. Dekker baseert zijn oordeel, gelet op de korte tijd, op het hoofdstuk Beschouwingen en aanbevelingen van de Commissie van onderzoek.
Het college neemt de aanbevelingen over van de commissie. Lering kan worden getrokken met betrekking tot de verhouding tussen gemeente en ADO enerzijds en de informatievoorziening aan de raad anderzijds. Het college wil graag in een open gedachtewisseling met de raad hierover in gesprek, aldus wethouder Sander Dekker.

Financiële problemen
Sander Dekker zei maandagmiddag, 6 oktober verder dat ADO Den Haag opnieuw financiële problemen ondervindt. Hoe groot de problemen zijn kon hij niet zeggen. Wel dat de problemen zijn ontstaan bij het uitvoeren van de saneringen die als voorwaarden zijn gesteld door investeerder Van der Kallen.

Rapport Commissie De Vries:
Gemeente bestuurde ADO Den Haag op te grote afstand

De Haagse politiek nam een te afhankelijke houding aan richting de Stichting Stadionontwikkeling (SSO) die onder de regie van de gemeente belast was met de bouw van het nieuwe ADO-stadion. Het bestuurde ADO Den Haag op te grote afstand. Dat is een van de conclusies van de onderzoeks-commissie De Vries, die maandag het eindrapport presenteerde.
De commissie onderzocht, in opdracht van het Haagse college van burgemeester en wethouders, de besluitvorming rondom de bouw van het stadion en de revitalisering van ADO Den Haag.

Oud minister Klaas de Vries deed samen met oud- politiecommissaris en voetbalbestuurder Peter Vogelzang en hoogleraar Hans de Bruijn de afgelopen maanden onderzoek naar de manier waarop de gemeente ADO Den Haag wilde opstoten naar het linkerrrijtje van de eredivisie. Het rapport is hard over de manier waarop de gemeente haar rol met ADO Den Haag zag. De Vries vergeleek het met de bouw van een mooi concertgebouw. Het gebouw staat er, iedereen is blij, maar het orkest komt niet omdat de gemeente geen geld meer wil uitgeven voor de bespelers. Misschien kwam dat ook door de houding van de politiek van: Het is genoeg, we stoppen geen cent meer in ADO Den Haag. Te begrijpen ook omdat de gemeente in het verleden al met veel geld over de brug was gekomen.

Verwonderlijke houding
In 2007 was het stadion zo goed als gereed. Echter de schuld bij de club was opgelopen tot tien miljoen euro. Toen had de gemeente moeten ingrijpen en de lening van 6,5 miljoen moeten verhogen tot tien miljoen. Maar de gemeente vond het genoeg en zei: geen cent meer. Als men de lening wel had verleend dan had ADO Den Haag niet verkocht hoeven te worden aan de heer Van der Kallen.

De Vries vond het een wonderlijke houding van de gemeente. Vergelijk het met een marathon. Je hebt 41 kilometer afgelegd en je moet nog een paar honderd meter lopen. Maar dan stop je ermee. Je had ook even kunnen uitrusten om die laatste paar honderd meters te lopen. De Vries zei ook niet te begrijpen wat de Haagse politiek eigenlijk voor ogen had. Eind vorige eeuw wilde men een mooi stadion en een goede voetbalclub. Dat hoort ook bij een moderne samenleving. Den Haag wilde ook een stad worden met grootstedelijke allure. Kijk naar dit stadhuis, prachtig gewoon. Kijk naar Den Haag, als internationale stad van recht en vrede. Op het gebied van cultuur is de stad top. Topsport past bij de stad. Den Haag is een grote stad geworden, alleen deze stijl van besturen met ADO Den Haag is niet grootstedelijk. Het is allemaal wat te benauwd en benard. De politiek moet zelfbewuster met problemen omgaan.

Failliet gaan of verkopen
De commissie bestudeerde het dossier ADO Den Haag vanaf de periode 1998. Het plan van de gemeente om ADO Den Haag te helpen stoelde op twee poten: de bouw van het stadion en de revitalisatie van de club. Als commissie maken we een diepe buiging voor het feit dat het stadion binnen het budget is gebouwd, over de voetbalclub maken we stevige kanttekeningen.
De Vries benadrukt dat het weinig had gescheeld of er lag een stadion zonder voetbalclub. Alle seinen stonden rood: failliet gaan of verkopen.
De Vries gaat uitvoerig in op alle oorzaken. De gemeente nam een te afhankelijke houding aan richting SSO. Men vertrouwde teveel op de SSO en de Raad van Commissarissen. Dat kan niet, als je zoveel geld investeert, dan moet je op het vinkentouw zitten. Die plicht heb je. Ook hekelde De Vries dat een aantal mensen dubbele petten op had. Niet verwijtbaar, want die vrijwilligers werkten keihard. Men was ook wat te tolerant tegen elkaar. Al met al geen gelukkige situatie. Ook ADO Den Haag had eerder aan de bel moeten trekken toen de financiële problemen op komst waren.

De Vries sloot af met de woorden dat ADO Den Haag een heel leuke club is. De club heeft een negatief imago terwijl dat beeld onjuist is. Ik hoop op een goed seizoen, dan kunnen veel mensen er plezier aan beleven.