CDA

Stichtingsraad discussieert over rol maatschappelijk middenveld

Op donderdag 2 oktober 2008 jl. vond te Utrecht de halfjaarlijkse vergadering plaats van de Stichtingsraad van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA.

Deze stichtingsraad stond in het teken van het zomernummer van Christen Democratische Verkenningen, het kwartaaltijdschrift van het WI, âBenauwd in het middenâ.

In goed gevulde zaal gingen Jan Schinkelshoek, Tweede Kamerlid voor het CDA en redactievoorzitter van Christen Democratische Verkenningen, en Frank Ankersmit, hoogleraar Hoogleraar Intellectuele en Theoretische Geschiedenis bij de Rijksuniversiteit Groningen met elkaar in discussie. Deze spitste zich in het bijzonder toe op de rol van het maatschappelijke middenveld als samenbindende factor in de samenleving. De discussie stond onder leiding van Cees Veerman, voorzitter van het WI. Ankersmit benadrukte in zijn openingsstatement de neutraliteit van de staat en het publieke gezag, terwijl Schinkelshoek een lans brak om ook bij de taken van de staat de identiteitsgebonden instellingen een belangrijke rol te geven.

In de discussie met de zaal kwamen vele aspecten aan bod. Ankersmit nam afstand van het begrip soevereiniteit in eigen kring door te stellen dat slechts de staat soeverein is. Opmerkelijk was dat hij bijvoorbeeld refererend aan de huidige kredietcrisis opriep tot staatsinterventie en daarmee ook afstand nam van economisch-liberale benadering van de VVD. Schinkelshoek daarentegen relativeerde de rol van de staat en stelde dat âeen rijkgeschakeerde, uiteenlopende en veelkleurige samenleving zich niet van bovenaf, vanuit âDen Haagâ, laat âaansturenâ, doch hij maakte zich wel zorgen over de dreigende bureaucratisering van het middenveld. Hij hield dan ook een pleidooi om de ingezette schaalvergroting in de zorg en het onderwijs en daarmee ook de verschraling van het identiteitsgebonden onderwijs en zorg een halt toe te roepen. Ook Ankersmit bracht enige waardering voor het bijzonder onderwijs onder woorden.

---