Nieuw-Vlaamse Alliantie


Toegankelijkheid NMBS: woord houden! (10/10/08)

Gemeenschapssenator Helga Stevens (N-VA) trekt aan de noodrem. Tot tweemaal toe werd minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte dit jaar al ondervraagd over de toegankelijkheid van de NMBS-stations voor mensen met een beperkte mobiliteit. Twee keer legde ze dure eden af: er zou iets veranderen in de dienstverlening van de NMBS t.a.v. personen met een handicap. Welnu: Woord houden. Ook hier!

Deze week was het opnieuw zover. De NMBS-verantwoordelijken beslisten weer eens om de vraag om assistentie van een persoon met een handicap, een leerling van het College Hagelstein in Sint-Katelijne-Waver die wil deelnemen aan een klasuitstap, af te wijzen. Assistentie in station Brussel-Centraal tijdens de spitsuren (7u-9u en 16u-18u) blijkt niet mogelijk.

NMBS-mensen schermen voor de zoveelste keer met een nepargument: veiligheid. Een mobiele laadhelling installeren op die momenten van de dag zou te veel risicos inhouden. Twee jaar geleden was assistentie echter wel nog mogelijk op dat tijdstip.

Bovendien is de toegankelijkheidsproblematiek allesbehalve nieuw: de NMBS heeft al vele jaren de tijd gehad om de nodige aanpassingen door te voeren om de veiligheid van reizigers met een beperkte mobiliteit te waarborgen.

In januari 2008 en april 2008 klaagde Helga Stevens in de Senaat al gelijkaardige discriminerende toestanden in andere stations aan. Telkens antwoordde minister Vervotte dat de toegankelijkheid van het treinverkeer een absolute prioriteit voor haar is. In april beloofde ze in antwoord op een vraag van Helga Stevens letterlijk: Wanneer iemand 24 uur vooraf een aanvraag om assistentie doet, dan kan hij er zeker van zijn dat hij die assistentie zal krijgen.

Helga Stevens roept minister Vervotte dan ook op dat ze de gedane belofte gestand zou doen en dat ze er persoonlijk voor zou zorgen dat de jongeman waarover sprake op 21 oktober de gevraagde assistentie krijgt wanneer hij arriveert in Brussel-Centraal.

Hoeveel mooie doelstellingen er ook geformuleerd worden, waar het om gaat is dat de situatie op het terrein én het denken van de verantwoordelijken veranderen, aldus Helga Stevens.

Auteur:
Helga Stevens
Gemeenschapssenator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be