Gemeente Rotterdam

Medio september 2008 is gestart met de aanleg van een getijdengeul in het natuurgebied 'Visserijgriend' aan de Oude Maas bij Hoogvliet. Hiermee zal het gebied net als vroeger weer in contact komen met de rivier. Dit biedt kansen voor zeldzame zoetwatergetijdennatuur. Ook voor de bezoeker zal er meer te beleven zijn.

De Visserijgriend is bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van zoetwatergetijdennatuur. Dit zeldzame type natuur bestaat uit kreken, slikplaten, biezen- en rietzones en wilgenvloedbos. Zoetwatergetijdennatuur staat onder dagelijkse invloed van de eb- en vloedbeweging op de rivier. Daardoor komen er in zoetwatergetijdengebieden ook karakteristieke planten- en diersoorten voor zoals de spindotterbloem, het zomerklokje en de bever. Het verschil tussen eb en vloed is op de Oude Maas ter hoogte van de Visserijgriend nog aanzienlijk: gemiddeld 1,60 meter. Maar de Visserijgriend profiteert hiervan nu nog nauwelijks. De stenen oeverdam verhindert dat het rivierwater door het gebied kan stromen.

De werkzaamheden die de komende tijd gaan plaatsvinden bestaan onder meer uit het maken van twee openingen in de stenen oeverdam. Tussen deze openingen wordt een geul gegraven, voor een deel door verbreding van de sloot langs de Vossendijk. Hiervoor wordt ruimte gemaakt in het bestaande wilgenbos. De grond die bij het graven vrijkomt wordt per schip afgevoerd. Ook aan voorzieningen voor bezoekers en wandelaars is gedacht. De vlonderpaden worden hersteld en het Lange Afstand Wandelpad langs de oever wordt verbeterd en voorzien van een brug. Bovendien komen er panelen met informatie over het gebied. Over circa drie maanden zullen alle werkzaamheden zijn afgerond.

Het project 'Getijdengeul Visserijgriend' is een samenwerkingsproject van Deelgemeente Hoogvliet, ARK Natuurontwikkeling, Rijkswaterstaat, Deltanatuur en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. Enkele jaren geleden werden onder de noemer 'Hoogvliet, wonen aan een getijdenrivier' vijf projecten beschreven, waaronder de Visserijgriend. Deze projecten hebben de bedoeling om bewoners beter kennis te laten maken met de robuuste natuur in de zogenoemde 'Groene Gordel' rond Hoogvliet. Begin september 2008 is een akkoord bereikt over de financiering van de Visserijgriend. Behalve de bovengenoemde organisaties dragen ook VSBfonds en de Nationale Postcode Loterij in belangrijke mate financieel bij aan de realisatie van het project.

Bron: Gemeentewerken, 10-10-2008