Vlaamse Overheid

Bijzondere Jeugdzorg

Verdere uitbreiding in de gesloten centra Bijzondere Jeugdzorg

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 10 oktober 2008

De Vlaamse Regering stemt er mee in dat Steven Vanackere, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, zijn goedkeuring hecht aan het protocol tussen de Gemeenschappen en de federale overheid inzake de organisatie van de gesloten federale centra. In deze centra worden jongeren opgevangen die een als misdrijf omschreven feit hebben gepleegd of hiervan verdacht worden.

Als de in dit protocol opgenomen bouwwerken volledig gerealiseerd zijn, zullen er in Vlaanderen 160 opvangplaatsen beschikbaar zijn: 34 plaatsen in Tongeren (in 2009) en 126 plaatsen in Everberg (einde 2011-begin 2012). Voor Vlaanderen zijn er in Everberg op dit ogenblik 24 plaatsen beschikbaar.

Wanneer dit protocol volledig zal uitgevoerd zijn, zal het federale gesloten centrum in Everberg een uitsluitend Vlaamse instelling worden.

In de gesloten federale centra zal samenwerking blijven bestaan tussen federale overheid en de Gemeenschappen waarbij de Gemeenschappen hun bevoegdheid van bijstand aan personen ten volle op zullen nemen. In deze centra zal, met oog op de sociale reïntegratie van deze jongeren, voluit geïnvesteerd worden in een kwaliteitsvolle psycho-sociale begeleiding, onderwijs, vorming en, eventueel, begeleiding naar de arbeidsmarkt.

De capaciteitsopbouw in de gesloten federale centra kadert in een breder investeringsplan in de jeugdzorg. Het Globaal Plan Jeugdzorg realiseerde niet enkel een sterke uitbreiding van het hulpaanbod, maar zette vooral in op preventie. Minister Vanackere wil een vervolg op het Globaal Plan Jeugdzorg dat blijft opteren voor een meersporenbeleid: uitbouw van de preventie, uitbreiding van het aanbod, zorg op maat en flexibiliteit van de zorg, de herstelgerichte en constructieve afhandeling, een efficiënter en effectiever hulpaanbod en meer innovatie in de sector van de jeugdzorg.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Mevr. Petra Vankeirsbilck, Raadgever Communicatie Tel: 02 552 64 54
GSM: 0497 59 99 20
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be