Warchild


Dag van de vrijheid wereldwijd gevierd

Afghanistan

20 scholen in de stad Herat en omstreken deden in Afghanistan mee aan een tekenwedstrijd op de Internationale Dag van de Vrede. Met kinderen en het publiek werd gepraat over de Dag van de Vrede en de Rechten van het Kind. Bij de tekenwedstrijd waren 100 kinderen, 40 docenten, vertegenwoordigers van ministeries en verschillende media aanwezig. Doel van de dag was voorlichting geven over de Rechten van het Kind. Twee televisiestations, een radiostation en een krant berichtten over de activiteiten. Docenten en vertegenwoordigers van educatieve autoriteiten waren uitgenodigd om hen te stimuleren kinderrechten beter te beschermen. Ook in Kabul werd aandacht gevraagd voor deze bijzondere dag. Op 4 scholen vormden totaal 3300 kinderen indrukwekkende levensgrote vredestekens.
De Internationale Dag van de Vrede heeft in Afghanistan succes gehad. De Taliban beloofde die dag de wapens voor een dag niet op te pakken.

Sierra Leone

In Sierra Leone verenigden kinderen, jongeren en volwassenen en leden van de lokale overheid zich in verschillende districten door het maken van levensgrote vredestekens. Doel van de dag was om te benadrukken hoe belangrijk vrede is in de ontwikkeling van het naoorlogse Sierra Leone, en daarnaast wat hun eigen rol is in het bewaren van de vrede.

Vredesteken als verzoeningsritueel
In het dorp Maghata besloten de inwoners zelfs om het vredesteken te blijven gebruiken als een verzoeningsritueel. Voortaan wordt in Maghata als een ruzie is bijgelegd met de betrokkenen symbolisch een vredesteken gevormd.

Oeganda

In vier steden, Gulu, Kitgum, Pader en Lira is de Dag van de Vrede groots gevierd met levende vredestekens, culturele wedstrijden, sportcompetities en films over vrede. Ook hebben 600 kinderen gekleurde ballonnen met vredesberichten opgelaten. Wie weet komen ze tot Nederland... Daarnaast hebben Oegandese kinderen meegedaan aan de vredesoptocht in het virtuele Nederlandse Habbo Hotel en vragen beantwoord van hun Nederlandse leeftijdsgenoten.

Soedan

War Child heeft de Dag van de Vrede in Zuid-Soedan gevierd in samenwerking met de Verenigde Naties en de Sudan Peace Commission. Eregast die dag was de vice-president van Zuid-Soedan Dr Riek Machar. Meer dan 550 mensen waren bij de vieren aanwezig. Verschillende autoriteiten hielden een toespraak. De toespraken werden afgewisseld met zang, dans en theatervoorstellingen over vrede. Groepen kinderen en jongeren die door War Child ondersteund worden, zorgden voor deze creatieve invulling.
De toespraken benadrukten het belang van een continue inzet voor vrede in de door oorlog getroffen gebieden in Soedan en de duurzaamheid van de vrede in de relatief vreedzame gebieden van Sudan. De vice-president riep in zijn speech op tot meer vreedzame vieringen zoals deze en de betrokkenheid van kinderen, jongeren en vrouwen in het vredesproces zodat zij vrede kunnen realiseren en er de vruchten van kunnen plukken.

In de noordelijke hoofdstad Khartoem vierde War Child de Dag van de Vrede samen met 42 kinderen die door de rebellen ontvoerd waren en nu in de gevangenis zitten. Ze maakten een vredesteken. Ook werd een muzikaal programma opgevoerd door een band bestaand uit jongeren. Vertegenwoordigers van de overheid en andere organisaties luisterden naar de songs voor vrede. De kinderen kregen een T-shirt met het vredesteken als herinnering en dank voor hun inzet.

Nederland en België

Ook in Nederland werden tal van activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor kinderen die in oorlog opgroeien.

Global Peace Gathering in Habbo
In 32 landen deden kinderen mee aan de Global Peace Gathering van War Child in de online community Habbo. Duizenden kinderen kwamen (virtueel) bij elkaar om de noodzaak van een wereld zonder oorlog te steunen. In Habbo Nederland bezochten zelfs kinderen uit het War Child programma in Oeganda de Peace Gathering. Zij beantwoordden vragen van kinderen, gaven een speech en liepen mee met alle Nederlandse kinderen in een virtuele vredemars.

Rennen voor Vrede!
Zondag 21 september renden 100 deelnemers aan de 10mijl, 60 deelnemers aan de 4mijl en 4 tijdelijke sportambassadeurs mee aan de Dam tot Damloop voor War Child. De sporters lieten zichzelf sponsoren door vrienden, familie, collega's en bekenden. Ook bedrijven gaven zich op, zoals Baker & McKenzie, McAffee, VODW en vele anderen. Een deelnemer zamelde EUR17.000,- in. De verwachte opbrengst is EUR30.000.

Levende Peacetekens
Op 21 september bouwden 12 scholen, clubs en verenigingen in Nederland levensgrote peacetekens om aandacht te vragen voor vrede! De jongeren van verzetsmuseum Zuid-Holland bouwden een mini peaceteken en lieten door middel van hun talent zien en horen hoe zij dachten over oorlog en vrede. Er werd gezongen en gedanst en een aantal meiden maakte een tijdschrift over oorlog en vrede. Ook vertelde een voorlichter over het werk van War Child.

Levende peacetekens in België
Ook in Belgie werd de oproep om levensgrote peacetekens te bouwen gehoord. De kinderen van stichting Eclectica in Kluisbergen bouwde letterlijk vrede tijdens de gratis yogalessen.