"Economische crisis hindert energiebesparing bij bedrijven"

10/10/2008 15:25

SDU uitgevers

De financiële crisis leidt ertoe dat energie-intensieve bedrijven minder investeren in plannen voor duurzame energie en energiebesparing. Dat zeiden enkele vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven gisteren tijdens het Energiedebat op de Energievakbeurs. Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken roept bedrijven op om vooral door te gaan met energiebesparing.

Op de Energievakbeurs, die afgelopen drie dagen werd gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch, was energiebesparing het hoofdonderwerp. Diverse manieren om energiekosten te drukken waren op de beurs te zien en beluisteren. Van slim inkopen van energie tot verbruiksbesparing, van energiemanagement tot financiering. Op de achtergrond hield de financiële crisis bij banken de gemoederen echter flink bezig. Dat kwam ook naar voren tijdens het afsluitende debat, waarin diverse vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven hun visie gaven over de manier hoe nu om te gaan met energiebesparing. Want dat de huidige economische crisis gevolgen heeft voor de manier waarop bedrijven omgaan met energiebesparing is duidelijk.

Pieter Verberne, algemeen manager energie bij Akzo Nobel, ziet dat door de financiële crisis minder geld overblijft om te investeren in energiebesparende maatregelen. "De economische crisis maakt het lastiger geld om te investeren," beaamt Albert Koedam, manager special services bij Aedes. Volgens Alexandra van Huffelen, directeur van de nieuwe business unit van Essent, New Energy, neemt de druk om te besparen bij consumenten wel toe. "Dit zorgt ervoor dat mensen thuis meer energie besparen." Of dit ook geldt voor bedrijven is nog de vraag. Verberne: "De crisis leidt wel tot energiebesparing, maar niet op de gewenste wijze." Volgens Jan Paul van Soest, adviseur duurzame energie, zorgt een dalende economie weliswaar voor een verlaagd energiegebruik, maar is het beter om bedrijven zodanig te stimuleren dat ze hun energieverbruik bewust gaan sturen. "Dat vormt een meer structurele oplossing dan het verbruik simpelweg terugschroeven."

Of bedrijven hierbij de hulp krijgen van het kabinet is nog onduidelijk. EZ-Minister Maria van der Hoeven zei na afloop van het debat dat ze vanochtend zou afreizen naar Luxemburg om daar te vergaderen over de Europese emissiehandel. Ze heeft toegezegd op te komen voor de belangen van energie-intensieve bedrijven, zoals die uit de papier- en aluminiumsector. Ze kon echter niet beloven dat deze bedrijven worden uitgesloten van 'carbon lekkage'. Ze riep bedrijven op vooral door moeten gaan met energiebesparing. "We kunnen de energieprijzen niet verlagen. Wel kunnen we samen werk maken van energiebesparing en duurzame energie. Bedrijven hebben hierbij een uitvoerende taak." Van der Hoeven belooft de uitvoering te ondersteunen met maatregelen, zoals afschaffing van de importheffing van spaarlampen en subsidie voor zonnepanelen bij particulieren. Ze riep bedrijven op om te blijven innoveren en te vertrouwen op de markt.

Bron: EnergieGids.nl





http://www.energiegids.nl/nieuws/details.tiles?doc=/content/energie/nieuws/2008/