Gemeente Baarn

Gezondheid Baarnse jeugd in beeld gebracht

Hoeveel kinderen hebben er last van overgewicht? Wordt er veel gepest? Spelen er nog andere zaken die sommige kinderen ongezond of ongelukkig maken? Al die gegevens verzamelt de GGD Eemland in de zogenoemde Jeugdgezondheidsmonitor Baarn. Uit de laatste monitor blijkt dat het merendeel van de Baarnse jeugd een goede gezondheid heeft. Van de jeugd die wel gezondheidsproblemen heeft, komt dat in merendeel door psychische en psychosociale problemen. Daarnaast blijft overgewicht en probleem. Verder zijn leefgewoonten en risicogedrag van jeugdigen punten van aandacht. Met de gegevens uit de monitor gaan gemeente, GGD, scholen en andere organisaties gericht werken aan oplossingen voor problemen onder de jeugd.

De Monitor Jeugdgezondheid bevat gegevens uit de Jeugdgezondheidszorg en van scholen in Baarn. Uit de gegevens blijkt dat bij circa tien procent van de kinderen sprake is van zwaardere psychosociale problemen. Dat zijn bijvoorbeeld gedragsproblemen, problemen thuis of op school of problemen in de sociale omgang met leeftijdsgenoten. Eén van de aanbevelingen uit de monitor is dat de verschillende betrokken organisaties goed samenwerken, zodat er op tijd kan worden ingegrepen. Ook moet er aandacht zijn voor het voorkomen van deze problemen. De Monitor beveelt ook aan dat scholen een anti-pestbeleid ontwikkelen om het pesten tegen te gaan.

Overgewicht
In vergelijking met de regio komt overgewicht onder de Baarnse jeugd vaker voor. Aanbevolen wordt om meer te doen aan het tijdig signaleren en voorkomen van het probleem. Dat is ook een taak voor de ouders. Positief is dat de Baarnse jeugd relatief gunstig scoort op lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten. Zo zijn er relatief veel kinderen lid van een sportclub, beginnen hun dag gewoonlijk met ontbijt en eten dagelijks voldoende groente en fruit.

Leefstijl en risicogedrag
Ook leefgewoonten en risicogedrag van de jeugd blijven punten van aandacht. Onder middelbare scholieren in Baarn ligt het gebruik van genotmiddelen, zoals tabak en alcohol, hoger dan gemiddeld in de regio. Vijfentwintig procent van de middelbare scholieren rookt en vijfendertig procent van de leerlingen onder de zestien jaar heeft de maand ervoor alcohol gedronken. Het aantal jongeren dat alcohol drinkt, is ten opzichte van 2003 wel gedaald. Verder blijkt dat drie op de tien jongeren met ervaring met geslachtsgemeenschap risico's lopen door niet veilig te vrijen.
Aanbevolen wordt om ongezond gedrag aan te pakken met een mix van maatregelen. Die maatregelen werken beter als ze gepaard gaan met wet- en regelgeving. Het voorkomen en bestrijden van ongezond gedrag moet een speerpunt blijven in het beleid van de gemeente.

Verder traject
De gegevens worden gebruikt om het lokaal gezondheidsbeleid van de gemeente verder invulling te geven. Een aantal acties zijn al in gang gezet. Zo zal in november het project B Slim van start gaan. Dit is een integrale lokale aanpak om het overgewicht bij schoolgaande jeugd tegen te gaan. De kern van B Slim is dat verschillende partijen samenwerken om te stimuleren dat kinderen meer gaan bewegen en gezonder gaan eten. Hierbij is er zowel aandacht voor het voorkomen van overgewicht bij kinderen als het vroegtijdig signaleren en begeleiden van kinderen die al te dik zijn. Daarnaast is de gemeente in gesprek met GGD Eemland om te starten met een integrale aanpak van het genotmiddelengebruik door jongeren.