Gemeente Assen


Kleine 3,5 miljoen voor nieuwe plannen

Assen, 10 oktober 2008

In de begroting voor 2009 stelt het college de raad voor een kleine 3,5 miljoen uit te geven voor nieuwe plannen. Het grootste deel van het geld is bestemd voor zorg en welzijn. Voor de komende twee jaar wil het college een miljoen investeren in de economische ontwikkeling van Assen. Alleen het rioolrecht en de OZB worden dit jaar verhoogd met zo'n twee procent. Dit percentage is afgesproken in het collegeprogramma.

Assen is financieel gezond. Het college presenteert een sluitende begroting. Na 2009 neemt de druk op de begroting geleidelijk toe. Het college doet daarom nu al voorstellen om de begroting ook in de jaren tot en met 2012 sluitend te houden. De reservepositie is solide. Er is voldoende geld beschikbaar in onder andere het Fonds Grote Projecten om in de groei van de stad te kunnen blijven investeren. Met name voor de bereikbaarheid en de economische ontwikkeling is de komende jaren veel geld nodig.

In 2009 wil het college zo'n 900.000 euro extra uitgeven voor zorg en welzijn. Dit heeft alles te maken met de invoering van de wet maatschappelijke ondersteuning. Het meeste geld, 250.000 euro, is bedoeld voor het verbeteren van de veiligheid en de leefbaarheid in de wijken. Samen met bewoners en instellingen maakt wijkzaken voor elke wijk concrete plannen. Voor het beleid voor vrijwilligers en mantelzorg is een bedrag van ongeveer 230.000 euro uitgetrokken. De invoering van het elektronische kinddossier kost de gemeente 187.000 euro.

Het versterken van de deelname van kinderen en jongeren aan sport- en cultuuractiviteiten. Dat is het doel van dagarrangementen. Samen met verenigingen en scholen gaat de gemeente een groot aantal activiteiten in de wijken organiseren. Hiervoor is 200.000 euro nodig.

Voor de uitvoering van het cultuurbeleid is 195.000 gereserveerd. Dit geld is onder andere bedoeld voor culturele activiteiten en om de subsidies voor amateurkunst te verruimen.

Om de groei van de werkgelegenheid te stimuleren wil het college de komende twee jaar bijna een miljoen euro in de economie investeren. Het accent ligt daarbij op kansrijke sectoren als zorg, sensortechnologie, energie en toerisme en recreatie. Ook wil de gemeente een start maken met het Ondernemershuis. Evenementen moeten ook volgend jaar weer extra bezoekers naar de stad trekken. Voor evenementen rond de Vuelta is 210.000 euro beschikbaar. Voor het TT festival gaat het om een bedrag van 80.000 euro.

Verbetering van de dienstverlening aan de inwoners blijft een belangrijk aandachtspunt. Inwoners krijgen een grotere keuzevrijheid in de manier waarop ze hun zaken met de gemeente kunnen regelen. Ook wil de gemeente harde afspraken maken over de kwaliteit van de dienstverlening. Aan verbetering van de dienstverlening wil het college 210.000 euro besteden.