PvdA Rotterdam


Uit het college

Rotterdam krijgt pilot Kwetsbare personen

Vr 10 Okt 2008 - Redactie
Rotterdam krijgt pilot Kwetsbare personen

Tijdens de afsluiting van een werkconferentie over de opvang van dak- en thuislozen werd afgesproken dat Rotterdam de pilot Kwetsbare Personen krijg. Deze pilot draait om Rotterdammers die zwaar afhankelijk zijn van zorg en daardoor niet of beperkt kunnen meedoen in de stad.

De afspraak voor deze pilot, die belangrijk is voor de herziening van het zorgstelsel, werd gemaakt tussen Nebahat Albayrak (staatssecretaris Justitie), Jet Bussemaker (staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Melanie Schultz van Haegen (Achmea) en Jantine Kriens (wethouder Maatschappelijke Opvang van Rotterdam) .

De pilot wordt het komende half jaar voorbereid. In april 2009 moeten de doelgroep, doelstelling, resultaten en verantwoording duidelijk zijn. De pilot Kwetsbare Personen moet daarna zorgen voor een goed toegankelijk integraal zorgaanbod voor kwetsbare mensen.

De afspraak is gemaakt aan het slot van een werkconferentie die de gemeente Rotterdam op 1 en 2 oktober organiseerde over het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang, dat begin 2006 van start is gegaan. Met dit plan wordt de leefsituatie van dak- en thuislozen in de vier grote steden verbeterd en de overlast die deze groepen soms veroorzaken, beperkt.

Dankzij deze resultaatgerichte aanpak en de goede samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, het Rijk, de zorgkantoren en de betrokken instellingen, zijn de vooruitzichten goed om de Rotterdamse hoofddoelstelling van het Plan van Aanpak te halen. Tijdens de werkconferentie zijn nieuwe afspraken gemaakt voor de tweede fase van de uitvoering van het plan: activering en opbouwen sociaal netwerk.

Van de beoogde 2.900 dak- en thuislozen zitten in Rotterdam inmiddels 2.200 personen in trajectplannen van wonen, zorg, activiteit/werk, inkomen en budgetbeheer. Van hen hebben 900 personen een stabiele situatie bereikt; dat is nu al meer dan de helft van de beoogde 1.740 personen die deze situatie vóór 2010 bereikt moeten hebben.