D66

Geen omzeteisen voor architecten

10 oktober 2008

D66-Kamerlid Boris van der Ham is blij dat het kabinet met D66 vindt dat bij Europese aanbestedingsprocedures geen omzeteisen moeten worden gesteld aan architectenbureaus. Minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) antwoordt dat op Kamervragen van de sociaal-liberaal.

Omzeteisen niet nodig

De erkenning dat omzeteisen niet nodig zijn, is een essentiële eerste stap voor het oplossen van de problemen met Europees aanbesteden. Eind augustus trok de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) aan de bel over het feit dat gemeenten in Nederland bij de aanbesteding van opdrachten hoge omzet- en ervaringseisen stellen. Van der Ham: "Door die aanvullende eisen worden jonge en kleine bureaus vaak uitgesloten van intekening, terwijl de Europese aanbestedingsregels juist bedoeld zijn om de markt transparanter te maken. Het is goed dat de minister dat nu ook inziet."

Duits aanbestedingsmodel

Tijdens een debat over de onlangs gepresenteerde Architectuurvisie vroeg Van der Ham het kabinet ook te kijken naar het Duitse aanbestedingsmodel. Bij onze Oosterburen keurt de zogenoemde Architektenkammer een prijsvraag, voordat deze wordt gelanceerd. Minister Cramer (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu, PvdA) zei dat ze dit model mee laat nemen in het overleg over de nieuwe leidraad voor Europees aanbesteden, die de Rijksbouwmeester gaat opzetten. Daarmee wil het kabinet opdrachtgevers uitdagen jonge architecten meer kans te geven bij aanbestedingsprocedures.
---