Provincie Limburg

Persberichten

Ontwerp Energieprogramma Provincie Limburg positief ontvangen Het Ontwerp Energieprogramma Provincie Limburg is positief ontvangen tijdens de commissievergadering voor het Fysieke Domein. Vrijdag 24 oktober aanstaande wordt het Ontwerp Energieprogramma voorgelegd aan Provinciale Staten. In dit programma formuleert de Provincie haar ambities voor energiebesparing, duurzame energiewinning en CO2-reductie voor 2011 met een doorkijk naar 2020.

De Provincie wil met het Energieprogramma bereiken dat in Limburg in 2011 ten opzichte van 2005 5% energie is bespaard, 5% duurzame energie wordt opgewekt en ten opzichte van 1990 6% CO2 is gereduceerd. Ook wil de Provincie met dit programma dat burgers, bedrijfsleven en overheden in Limburg meer zelfstandig de energietransitie oppakken. Het jaar 2011 is een tussendoelstelling voor de realisatie van de ambities voor 2020. De doelen voor 2020 zijn 20% energiebesparing ten opzichte van 2005, 20% duurzaam energie opwekken en 20% CO2-emissie reductie ten opzichte van 1990. Met deze ambities neemt de Provincie haar verantwoordelijkheid met betrekking tot de Limburgse bijdrage aan de ambities van het Rijk en Europa.

De Provincie gaat een actieve en regisserende rol spelen om initiatiefnemers en investeerders te bewegen te investeren in duurzame energie en energiebesparing. Dit komt tot uitdrukking in de uitwerking van een tiental aansprekende energietransitieprojecten, zoals de bouw van een Duurzame Energiecentrale Limburg, duizend klimaatwoningen en OPAC (Ondergrondse Pomp Accumulatiecentrale).

Daarnaast zal de Provincie het energietransitieproces faciliteren. In dat proces zullen marktpartijen projecten initiëren op gebied van duurzame energieopwekking en energiebesparing. De provinciale bijdrage in het kader van het Energieprogramma zal gekoppeld worden aan de beeldbepalende ontwikkelingen in de provincie Limburg.

De totale kosten voor de realisatie van de (tussen)doelen in 2011 van het Energieprogramma worden geschat op 440 miljoen. De provinciale bijdrage wordt geraamd op 40 miljoen.

10-10-2008 15:49