SNS Bank: 95% Nederlandse spaarders niet overgestapt door crisis

10/10/2008 16:25

LVB Networks

95% Nederlandse spaarders niet overgestapt door crisis

Hoge rente geen reden meer voor overstap naar andere bank

Nederlandse spaarders blijven honkvast. Vertrouwen in eigen bank blijft onverminderd hoog. Dit blijkt uit onderzoek van SNS Bank onder 610 Nederlandse spaarders, uitgevoerd op 8 oktober. Van de Nederlandse spaarders blijft 95 procent bij hun eigen bank. 82 Procent van de ondervraagden behoudt een even groot vertrouwen in hun eigen bank als voor de kredietcrisis.

Van de onderzochte spaarders spreekt 95 procent de verwachting uit dat zij de komende tijd geen spaargeld naar een andere bank zal overhevelen. Arie Koornneef, hoofd Marketing bij SNS Bank: 'Spaarders wisselen niet massaal van bank. Het vertrouwen in hun huidige bank is groot. Wij zien dat ook terug in onze eigen cijfers. Dit in tegenstelling tot berichten in de media dat spaarders massaal aan de wandel gaan. Spaarders spreiden hun geld nu wel meer. Binnen SNS REAAL zien wij bijvoorbeeld dat onze klanten in dat geval hun geld spreiden binnen SNS Regio Bank, SNS Bank en ASN Bank, die allemaal een eigen bankvergunning hebben.' Als de consument toch besluit om over te stappen gaat zij het liefst naar een Nederlandse bank (82%) in plaats van naar een buitenlandse bank.

Beter spreiden

Meer dan de helft van de respondenten is kritischer geworden als het gaat om de keuze voor een bank. Ten gevolge van de kredietcrisis gaat 27 procent in de toekomst zijn geld beter spreiden bij verschillende banken.

Hoge rente zorgt niet meer voor overstap

De voornaamste reden van overstappen is niet langer meer de hoogste rente. Hoewel 31 procent hier nog steeds voor gaat, geeft 60 procent van de spaarders aan dat zij dit niet langer meer als prioriteit zien. 'Het gaat nu vooral om de betrouwbaarheid van de bank. De consument kiest voor de bank waar hij denkt dat zijn spaargeld het meest veilig is', aldus Koornneef. Aan de respondenten is gevraagd welke banken zij het momenteel meest betrouwbaar achten. Hierbij zijn in totaal 28 banken onder elkaar gezet.

De top acht van de meest betrouwbare banken volgens de Nederlandse spaarder:


1. Rabobank: 66%


2. Postbank: 43%


3. ING Bank: 35%


4. SNS Bank: 12%


5. Fortis: 7%


6. DSB Bank: 6%


7. Robeco en Aegon Bank: 4%


8. Van Lanschot Bankiers, ASN Bank: 3%

Over SNS Bank

SNS Bank is een innovatieve, persoonlijke en toegankelijke retailbank, in 1817 opgericht als spaarbank. Sparen was toen vooral een middel om de zelfredzaamheid van Nederlanders te bevorderen. Die zelfredzaamheid staat ook nu nog centraal bij SNS Bank. De organisatie biedt particuliere klanten een compleet aanbod van producten op het gebied van hypotheken, sparen, beleggen, betalen, lenen en verzekeringen. Daarbij streeft SNS Bank naar een vooraanstaande positie op het gebied van hypotheken en producten voor vermogensopbouw. Voor ondernemers richt SNS Bank zich primair op de financiering van (bedrijfs)panden. Met een netto winst van ruim euro 272 miljoen en een balanstotaal van ruim euro 70 miljard in 2007 behoort SNS Bank tot de top vijf van banken in Nederland. SNS Bank maakt onderdeel uit van het beursgenoteerde SNS REAAL. Voor meer informatie: www.snsbank.nl






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,