Gemeente Breda

Ruimte voor verkoop schone brandstoffen

Het College van burgemeester en wethouders heeft deze week de nota Motorbrandstof-verkooppunten vrijgegeven voor consultatie.

In deze nota is het beleid ten aanzien van tankstations in Breda opgenomen. Enkele belangrijke conclusies uit de nota zijn dat er geen ruimte is voor uitbreiding van het aantal verkooppunten, dat het streven is om het aantal tankstations in woonbuurten te verminderen en dat de gemeente meewerkt aan de verkoop van schone brandstoffen.

Het huidige beleid voor verkooppunten van motorbrandstoffen dateert van 1996. Vanwege ontwikkelingen in de branche en in de stad heeft de gemeente opdracht gegeven om dat beleid te actualiseren. Op basis van onderzoek door het bureau Droogh Trommelen en Partners (DTNP) zijn de volgende conclusies getrokken. In 2008 is de vraag naar motorbrandstoffen kleiner dan het aanbod van de bestaande tankstations. Er is dus geen marktvraag die meer ruimte voor uitbreiding van het aantal verkooppunten in Breda noodzakelijk maakt. Daarnaast neemt de markt voor kleinschalige tankstations in woonstraten en woonbuurten af. Tankstations worden bij voorkeur gevestigd aan doorgaande wegen en wijkontsluitingswegen. Verder ontstaat door toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen en de grote groei van de mobiliteit in Breda Zuidoost op termijn daar wel ruimte voor een nieuw tankstation dat schone brandstoffen gaat verkopen. Zowel bij bestaande als in de toekomst nieuw te realiseren tankstations werkt de gemeente mee aan de verkoop van schone brandstoffen.

Het college van B&W heeft besloten om de conceptnota eerst voor consultatie vrij te geven en in de raadscommissie onderwijs & economie te bespreken. Op basis van de reacties wordt de nota daarna eventueel aangepast en door de gemeenteraad vastgesteld.

Breda, 9 oktober 2008