Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Nazomer
10 oktober 2008 - De komende dagen beleeft de zomer nog even een opleving en komt de temperatuur op sommige plaatsen dichtbij de 20 graden. In De Bilt was 12 september de laatste warme dag met 20 graden of meer. Rond 26 september was het ook enkele dagen fraai nazomerweer.

Herfst, foto H. de heus
Herfsttafereel, foto H. de Heus
Normaal telt oktober in De Bilt 2 warme dagen, terwijl in Maastricht de temperatuur nog op 3 dagen boven de 20 graden komt. Het KNMI noteerde in 2005 zelfs nog op 30 oktober 21,2 graden. Zowel in 2005 als in 2006 eindigde de oktobermaand met een reeks warme dagen. Op 26 oktober 2006 werd in Arcen (L) zelfs nog 23,3 graden gemeten.

Het warme najaarsweer hangt samen met een hogedrukgebied boven het midden van Europa. West-Europa heeft dan te maken met zuidelijke winden waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee naar het noorden wordt gevoerd. In het zuidwesten van Europa is het minder fraai weer. Een lagedrukgebied veroorzaakt heftige buien boven delen van Spanje. In Valencia viel binnen 24 uur tijd 113 mm. De website www.meteoalarm.eu kleurt oranje voor verschillende Spaanse regio's.

Een periode met mooi najaarsweer wordt ook wel oudewijvenzomer genoemd, maar volgens klimatologen geldt die benaming alleen voor warme dagen tussen 17 en 25 september. Het najaar kent verschillende oplevingen van de zomer met uiteenlopende benamingen. In Nederland en Vlaanderen wordt een zomerse periode rond 29 september wel Sint Michielszomertje genoemd, begin oktober heet dat kranenzomer, rond 11 oktober Sint Gummaruszomertje en 11 november spreekt men van de Sint Maartenszomer.

Meer hierover onder Nader Verklaard- oudewijvenzomer. Zie ook ons dossier over de herfst.

Eerste uitgave: 10-10-08