Nieuw-Vlaamse Alliantie


Jongeren leggen nood aan regionale gezondheidszorg bloot (10/10/08)

Een nieuwe studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toont nog maar eens aan dat Vlamingen en Walen beter af zouden zijn met een eigen regionale gezondheidszorg. Ditmaal wijst de studie uit dat Vlaamse en Waalse jongeren er verschillende slechte gewoonten op na houden. Na verschillen in eetgewoonten blijken er nu ook verschillen in rookgedrag en alcoholverbruik te zijn.

Uit een grootschalige studie van de WHO blijkt dat jongeren van 11, 13 en 15 jaar in Vlaanderen en Wallonië er een sterk verschillende gezondheidshouding op na houden. Dat blijkt uit een enquête van de WHO waarbij wereldwijd 204.000 jongeren werden bevraagd, waaronder 9.000 Belgen. Belangrijkste conclusies zijn:

* Op 11 jaar roken Franstalige jongeren dubbel zoveel dan de Vlaamse jongeren;

* Ook het alcoholverbruik ligt op die leeftijd al flink hoger dan in Vlaanderen;

* Op de leeftijd van 15 jaar is het alcoholverbruik ongeveer even hoog en roken Vlaamse jongeren meer dan hun Waalse leeftijdsgenoten.

De Franstalige krant Le Soir voegde er verrast aan toe dat het verschil tussen een Turkse en Franstalige jongere soms minder groot is dan tussen een Vlaming en een Franstalige.

Eerder al verklaarde professor Luc Berghmans uit Bergen dat de voedingsgewoonten tussen Vlamingen en Franstaligen grondig verschillen (Knack, 12 maart 2008). Dit sluit naadloos aan bij de studies gepubliceerd in Voeding nu! (2) Daaruit blijkt dat Vlaamse jongeren te weinig fruit eten en te veel frisdrank drinken, terwijl Franstalige jongeren minder groenten eten en geen ontbijt nemen.

De MONICA-studie (4) en de studies van de Leuvense Cardiologische School (1,3) ondersteunen dit wetenschappelijk: Franstaligen kampen met een hoger gehalte aan slechte verzadigde vetzuren in hun bloed, waardoor zich een significant hogere cardiale mortaliteit aftekent tegenover de Vlamingen.

Deze gegevens maken duidelijk dat er een andere aanpak nodig is voor de situatie in Wallonië en in Vlaanderen. De jongeren maken ons duidelijk dat we een regionaal gedifferentieerd gezondheidsbeleid nodig hebben. Want ook een dokter behandelt twee uiteenlopende diagnoses anders, althans dat mag je verwachten van een goede arts, aldus N-VA gezondheidsspecialist Louis Ide.


1. H. Kesteloot: Tempo Medical België, nr 77 sept. 1987


2.
http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWS_PDF/NN0904/02adolescent090 4.pdf


3. Nutrition and cardiovascular mortality in Belgium, For the B.I.R.N.H. Study Group, Acta Cardiol 1989; 44 (2): 157-82,J.V. Joossens, J. Geboers, H. Kesteloot


4. J Epidemiol Community Health 1999; 53 : 89-98

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be