Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

11 miljoen euro voor opknappen Apeldoornse Kanaalzone

10-10-2008

Het Rijk stelt 11 miljoen euro uit het Nota Ruimtebudget beschikbaar voor de herstructurering van een sterk verouderd bedrijvengebied bij het Apeldoorns Kanaal. Dat heeft de Ministerraad vrijdag 10 oktober 2008 besloten.

De Apeldoornse Kanaalzone, een langgerekt gebied van ongeveer 200 hectare, vormt nu een barrière die het stedelijk woongebied van Apeldoorn in tweeën deelt. Bovendien heeft de stad nauwelijks mogelijkheden tot stadsuitbreiding. Het moet daarom zuinig met de beschikbare ruimte omgaan, wat optimale benutting van bestaande bedrijventerreinen extra belangrijk maakt, voordat de stad tot de aanleg van nieuwe terreinen overgaat.

Woon- en maatschappelijke ruimte
De bijdrage uit het Nota Ruimtebudget, gecoördineerd door minister Jacqueline Cramer (Ruimte en Milieu), is bestemd voor het omvormen van het noordelijke deel van de Kanaalzone (62 hectare). Hier wordt de bouw van 2.500 nieuwe woningen en 66.500 vierkante meters bruto vloeroppervlak (bvo) voor met name sociaal-maatschappelijke functies mogelijk gemaakt.

In de hele Kanaalzone gaat het op termijn en in totaal om zo'n 3.500 nieuwe woningen en 266.000 vierkante meters bvo voor andere functies.

Mooi Nederland
De ontwikkeling van de Kanaalzone draagt bij aan een duurzame leefomgeving - de belangrijkste ruimtelijke doelstelling van het huidige kabinet. Hierbij hoort onder meer een forse inzet op:
* Binnenstedelijk bouwen (40 procent van alle te realiseren nieuwbouw)

* Herstructurering van verouderde bedrijventerreinen volgens de zogenoemde SER-ladder - een belangrijk onderdeel van het VROM-programma Mooi Nederland.

Meer projecten volgen
Voor de Nota Ruimte is tot 2014 1 miljard euro beschikbaar. Het kabinet heeft in 2007 23 projecten opgenomen in de procedure die ten grondslag ligt aan de besteding van het budget. Naar verwachting komen later dit jaar nog enkele projecten in aanmerking voor besluitvorming in de Ministerraad. Eind 2009 zullen de bijdragen voor vrijwel alle projecten zijn vastgesteld.

Zie ook:


* Nota Ruimte Budget in dossier Nota Ruimte
* Dossier Mooi Nederland

* Dossier Landschap

* De SER-ladder is verwoord in het Commentaar op de Nota Ruimtelijk Economisch Beleid op de website Ser.nl (Zie kopje: 'Selectief, doelmatig en toekomstgericht omgaan met schaarse ruimte')