Ministerraad


Kabinet past doelstellingen biobrandstoffen aan

Persbericht | 10-10-2008

De ministerraad heeft op voorstel van minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) ingestemd met aanpassing van de biobrandstoffendoelstellingen voor 2009 en 2010. De biobrandstoffendoelstelling voor 2009 wordt neerwaarts bijgesteld van 4,5 naar 3,75 procent. De doelstelling voor 2010 gaat van 5,75 naar 4 procent. Het instrumentarium voor het stimuleren van tweede generatie biobrandstoffen blijft intact. Tijdens de algemene politieke beschouwingen had het kabinet al aangegeven dat de doelstelling voor 2010 aangepast zou worden.

Belangrijkste reden voor deze bijstelling zijn de zorgen over de effectiviteit en duurzaamheid van de biobrandstoffen. Daarbij speelt bijvoorbeeld de concurrentie met voedsel een rol. Ook heeft in de beslissing een rol gespeeld dat in een rapport (van de commissie Gallagher) dat het Verenigd Koninkrijk heeft laten opstellen, wordt aangegeven dat juist een snelle groei in de vraag naar biobrandstoffen aanleiding kan zijn tot niet duurzame ontwikkelingen. Van belang hierbij is dat het op dit moment nog niet mogelijk is de herkomst en de productieomstandigheden van biobrandstoffen te achterhalen. Ook ontbreekt nog grotendeels een betrouwbaar certificeringssysteem.

In Europees verband streeft Nederland eveneens, met een groot aantal andere lidstaten, naar aanpassing van het beleid, onder meer door in te zetten op verbreding van de doelstelling voor biobrandstoffen naar alle vormen van hernieuwbare energie. Ook wil Nederland een evaluatiemoment inbouwen voor het definitief vaststellen van de doelstelling voor 2020.