European Parliament


Toezicht op de financiële markten: EP roept op tot brede hervormingen

Economische en monetaire zaken - 09-10-2008 - 13:45

Europarlementsleden verzoeken de Commissie met aandrang om substantiële wetgevingsvoorstellen om de toezichtsstructuur en het regelgevingskader voor financiële diensten in de EU te verbeteren. Het Parlement heeft een verslag aangenomen van Ieke VAN DEN BURG (PES, NL) en Daniel DAIANU (ALDE/ADLE ,RO), met een overzicht van alle terreinen die herzien zouden moeten worden in het licht van de huidige crisis en zeven jaar nadat het huidige 'Lamfalussy-systeem' in werking is getreden. Het verslag bevat aanbevelingen over de structuur van de Lamfalussy-comités van niveau 3 van nationale financiële regulatoren en over het huidige mechanisme voor het beheer van systemische risico's. Ook wil het Parlement dat er meer toezicht komt op het vergoedingsbeleid van financiële instellingen.

Juridische basis voor toezicht

De Lamfalussy-comités van niveau 3 moeten een sterkere en duidelijker positie en verantwoordingstaak krijgen dankzij een juridische status die aan hun taken beantwoordt. Naast hun adviestaken zullen de Lamfalussy-comités van niveau 3 de taak krijgen om toezichtconvergentie en gelijke condities bij de tenuitvoerlegging en handhaving van de EU-wetgeving te verzekeren en actief te bevorderen. Nationale toezichthouders moeten zich aan de uitvoering van de taken en besluiten van de Lamfalussy-comités van niveau 3 houden en op elkaar afgestemd worden.

Europarlementsleden benadrukken de noodzaak van een structuur op Europees niveau die de wettelijke bevoegdheid krijgt om te bemiddelen en zo nodig in te grijpen om conflicten tussen toezichthouders binnen de structuur van colleges en sectorale Lamfalussy-comités van niveau 3 op te lossen.

Parlementsleden roepen ook op tot de verplichte oprichting van colleges van toezicht voor de grootste grensoverschrijdende financiële groepen en houdstermaatschappijen in de EU. Die colleges moeten duidelijke bevoegdheden hebben en de besluitvorming in de colleges kan plaatsvinden bij gekwalificeerde meerderheid.

Rol van het Europees Stelsel van Centrale Banken

Micro- en macropudentiële toezichthouders moeten hun kennis van marktontwikkelingen samenbrengen en er moet een waarschuwingssysteem tot stand worden gebracht. Het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB) moet daarbij een centrale coördinerende rol spelen en indien nodig leiding geven om systemische risico's te vermijden.

Het Europees Parlement is verder voorstander van een stroomlijning van de informatie-uitwisseling en taakverdeling om het gewicht van de EU op internationaal niveau te versterken. De EU moet ook een duidelijke stem hebben in het Forum voor financiële stabiliteit.

Vergoedingsstelsels

Het verslag roept de Commissie ten slotte op wetgevingsvoorstellen in te dienen, die ervoor zorgen dat de financiële instellingen hun vergoedingsbeleid met inbegrip van 'stock options', en met name de vergoedingen en vergoedingspakketten voor bestuurders, openbaar moeten maken. Alle transacties die het bestuur betreffen, moeten duidelijk in de jaarrekening worden vermeld. Prudentiële toezichthouders moeten de invloed van vergoedings- en bonusstelsels en belastingen in hun beoordeling van het risicobeheer opnemen om ervoor te zorgen dat deze stelsels evenwichtige prikkels bevatten en niet het nemen van extreme risico's aanmoedigen.

Het verslag werd opgesteld volgens artikel 39 van het Reglement van het Parlement, waardoor het Parlement de Commissie formeel kan verzoeken het wetgevingsvoorstellen over een bepaald onderwerp voor te leggen.

Procedure: Initiatief / Debat: 8 oktober 2008 / Stemming: 9 oktober 2008 / Verslag aangenomen met amendementen (565-74-18)

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie

* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51

REF.: 20081008IPR39018