Leefbaar Rotterdam



vrijdag, oktober 10, 2008

Het nut van de inburgeringscursus

Het stadsbestuur van Rotterdam heeft gisteren aangegeven dat het niet meer zal lukken om 15.000 mensen te laten inburgeren. Eerder meldde het stadsbestuur trots dat de inburgeringsklassen vol zaten. Dit bleek al niet het geval te zijn (zie Inburgering in stad ten onrechte geprezen). Anita Fähmel (Leefbaar Rotterdam) vindt dat het drama rond inburgering nu zijn dieptepunt heeft bereikt.

Ondanks het vele extra geld dat wordt uitgetrokken voor de inburgering (90 miljoen euro extra door de landelijke overheid en ook in Rotterdam vele miljoenen) wil het maar niet lukken. Mensen zijn gewoonweg niet bereid om deel te nemen aan een inburgeringscursus. Anita Fähmel: De sanctie die gegeven wordt aan inburgeringsplichtigen met een uitkering wanneer men niet op de inburgeringscursus verschijnt (een korting op de uitkering red.) maakt geen indruk. Veel van deze mensen werken zwart bij en trekken zich hier niets van aan. Zelfs de noodgreep van het Rotterdamse stadsbestuur om de cursussen gratis te maken, heeft niet mogen baten. Fähmel: Het valt niet meer uit te leggen aan de mensen dat in deze tijd van wereldwijde financiële crises de overheid maar met belastinggeld blijft smijten terwijl er zon slecht rendement mee behaald wordt.

Leefbaar Rotterdam vindt het van de gekke dat mensen met een uitkering die geen Nederlands spreken en ook geen enkele moeite doen om aan de slag te komen zelfs nog weigeren om in te burgeren. Fähmel: Als we zien hoe moeizaam dit proces gaat, dat er maar een betrekkelijk kleine groep is die uit eigen vrije wil naar de inburgering komt, moeten we ons afvragen of we er niet beter mee kunnen stoppen.

Volgende week worden de inburgeringscursussen met wethouder Rik Grashoff besproken.