Ministerie van Buitenlandse Zaken

`Turkije is de brug tussen de EU en de wereld'

10 okt 2008 | De relatie tussen Turkije en Europa is te veelzijdig en waardevol om te laten bepalen door de moeizame toetreding van het land tot de Europese Unie. Dat zei minister Verhagen vandaag tijdens een bezoek aan Turkije.

Niet alleen qua geografie en geschiedenis hoort Turkije bij Europa, aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken): 'Op vrijwel elk gebied is Turkije een belangrijke partner voor Europa: in onze economie en energievoorziening, maar ook in de oplossing van het conflict in Georgië.'

De Turkse regering maakt zich zorgen over toetreding tot de EU door de kritische houding van een aantal lidstaten. Volgens Verhagen is die kritiek niet altijd onterecht. 'Er moet nog veel vooruitgang worden geboekt met de hervormingen, om te beginnen op het gebied van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst.'

Nederland is geen tegenstander van het EU-lidmaatschap van Turkije, maar staat erop dat het land eerst aan alle criteria voor toetreding voldoet.

Minister Verhagen sprak tijdens zijn bezoek ook met zijn Turkse ambtsgenoot over de Nederlands-Turkse betrekkingen en over een aantal regionale onderwerpen, zoals het conflict in Georgië en de Turkse inzet in Afghanistan.

Meer informatie


* 'Nederland en Turkije gaan meer samenwerken' (27 maart 2008)


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Toespraak bij Turks-Nederlandse conferentie in Ankara (Engels) Externe link

* Overzicht kandidaat-lidstaten van de EU