Senternovem


10-10-2008 | KP7 is goed nieuws voor mkb

Biomass Technology Group (BTG) een mkb uit Enschede, is een van de deelnemende organisaties aan het Zevende Kaderprogramma (KP7). John Vos coördineert een project dat draait om het hergebruik van glycerine bij de productie van biodiesel. "Wij maken biodiesel nog groener dan het al was. Ruwe glycerine is een bijproduct van biodiesel. Wij hebben ontdekt dat je glycerine ook voor een bepaald percentage kunt terugwinnen tot methanol, een vorm van alcohol die nodig is bij het maken van biodiesel. Dat is de charme van dit project: ongeveer de helft van de methanol die nodig is voor biodiesel, kan worden verkregen uit de glycerine die vrijkomt bij de productie."

John Vos 208 Er werken zeven partijen aan het onderzoek, waaronder een paar bekende en een paar nieuwe partners, zegt Vos, die enthousiast is over KP7. "De EU-subsidie is ook hoger dan bij vorige projecten. Maar dat hebben we niet alleen aan de inhoud van het project te danken. De condities voor het mkb zijn beter geworden in KP7. We krijgen nu 75 procent van de onderzoekskosten vergoed, dat was in KP6 altijd 50 procent. Dit is heel goed nieuws voor het mkb." Vos is enthousiast over de internationale samenwerking. "Je leert nieuwe partijen kennen die hele goede relaties kunnen worden, ook voor toekomstige projecten. Wij gaan nu naar onze nieuwe partners in Slovenië en Rusland, we zien elkaars laboratoria. Dat hadden we anders nooit gedaan."

In de uitgave `Nederland in KP7' leest u meer over dit project en andere KP7-projecten, waarbij vertegenwoordigers van deelnemende organisaties hun visie geven op het Europese onderzoeksprogramma. Naast deze verhalen uit de praktijk vindt u in de uitgave een analyse van de resultaten van Nederlandse organisaties in het eerste jaar van KP7.

Fotograaf Bert de Jong