Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 10 oktober 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering beslist principieel tot oprichting van het remuneratiecomité van de Vlaamse overheid zodat een juridische rechtsgrond wordt gecreëerd voor de toekenning van de presentiegelden aan de leden ervan. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de biologische productie en de etikettering van biologische producten. Het besluit vervangt het koninklijk besluit over de biologische productiemethode. Door dit besluit worden onder meer de eisen op Vlaams niveau gelijkgeschakeld met de Europese eisen voor biologische landbouw, wordt de regelgeving rond biologische productie verduidelijkt en het gebruik van de term 'bio' voor de consument geregeld. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over het erkennen van centra voor landbouweducatie en het subsidiëren van landbouweducatieve activiteiten. Daarmee wijzigt ze het vorige besluit dat de subsidie van landbouweducatieve projecten regelde. Omdat het voorbereiden van de projecten veel werk vraagt van de erkende centra en zij bovendien geen garantie hebben op subsidie omdat maximaal 5 projecten kunnen worden geselecteerd, wordt in het nieuwe besluit een onderscheid gemaakt tussen grotere en kleinere centra. Zo kunnen meer projecten worden geselecteerd.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Naar aanleiding van een Europese richtlijn over de introductie van genetisch gemodificeerde organismen (GGO's) op de Europese markt, keurde de Vlaamse Regering eind vorig jaar het voorontwerp van decreet principieel goed over de organisatie van coëxistentie van genetisch gemodificeerde gewassen met conventionele en biologische gewassen. Het decreet stelt onder meer een aangepaste regelgeving op waarbij de coëxistentie wordt gewaarborgd en die de aansprakelijkheid en het vergoeden van de opgetreden schade uitwerkt. Bij coëxistentie gaat het om het mogelijke economische effect van de vermenging van GG- en niet-GG-gewassen, de bepaling van werkbare beheersmaatregelen om vermenging minimaal te houden en de kosten van dergelijke maatregelen. Het voorontwerp van decreet werd ingediend bij de Europese Commissie (EC). Op basis van het advies van de EC werden een aantal wijzigingen in het voorontwerp doorgevoerd. Het gewijzigde ontwerpdecreet wordt nu, na advies van de Raad van State, definitief goedgekeurd en ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits Eind oktober vorig jaar besliste de Vlaamse Regering dat zij voorstander was van een kilometerheffing voor vrachtwagens geïnspireerd op het Duitse model. Met het oog op de invoering van die kilometerheffing werd een Ambtelijke Werkgroep opgericht. De regering neemt nu akte van het tussentijds verslag over de vordering van de werkzaamheden van de ambtelijke werkgroep. Ze keurt een addendum goed bij de overeenkomst van het Steunpunt Fiscaliteit & Begroting, waardoor het steunpunt de faciliteiten krijgt toegekend om een aantal studies rond de materie te gunnen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering keurt een herverdelingsbesluit goed met als doel de dotatie aan het Vlaams Zorgfonds op te trekken met 100 miljoen euro.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Bert Anciaux
De Vlaamse Regering keurt het huishoudelijk reglement goed van de strategische adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over het financiële en materiële beheer van de Dienst met Afzonderlijk Beheer (DAB) Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering geeft antwoord op de verslagen van het Rekenhof aan het Vlaams Parlement en aan het departement Financiën en Begroting, afdeling Beleidsondersteuning en Begroting, van het onderzoek van de tweede aanpassing van de Vlaamse begroting voor 2008. De voorgestelde amendementen en replieken worden goedgekeurd en ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met de bepalingen tot begeleiding van de begroting 2009. Het voorontwerp van Programmadecreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV, de VlOR, de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid, de MiNa-raad, de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen, de Vlaamse Woonraad, de Vlaamse Jeugdraad, de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot herverdeling van basisallocaties voor het begrotingsjaar 2008.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt de beheersovereenkomst goed met de Universiteit Antwerpen Management School.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de verlofregeling voor bepaalde personeelsleden van het onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding (CLB). Het besluit geeft uitvoering aan cao IV en beoogt de regeling en invoering van omstandigheidsverlof en verlof wegens overmacht, onbezoldigd ouderschapsverlof en vaderschapsverlof. Daarnaast bevat het een kleine wijziging voor het verlof voor verminderde prestaties gewettigd door sociale of familiale redenen en de afwezigheid voor verminderde prestaties wegens persoonlijke aangelegenheid ten gunste van de personeelsleden van het onderwijs en de CLB's. Het besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met de betrokken onderhandelingscomités, daarna wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de integratie van leerlingen met een matige of ernstige verstandelijke handicap in het gewoon lager en secundair onderwijs. Momenteel worden er maximaal 50 type2-leerlingen begeleid bij hun integratieproces in het gewoon onderwijs. Dat aantal wordt nu opgetrokken naar 100.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de personeelsformatie in het gewoon basisonderwijs. Zo wordt de coëfficiënt voor de herberekening van de lestijden volgens de schalen in het kleuteronderwijs opgetrokken van 0.8 naar 1. Dat betekent dat per extra kleuter op de instapdag ten opzichte van de teldag voor de lestijden, de school recht heeft op een extra instaplestijd. In de herberekende lestijden kunnen in de schooljaren 2008-2009 en 2009-2010 ook kinderverzorgers worden aangesteld.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt, na advies van de Raad van State, definitief haar besluiten over het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het gewoon secundair onderwijs en in het gewoon basisonderwijs. Het geïntegreerd ondersteuningsaanbod moet scholen toelaten een zorgbrede werking te ontwikkelen voor kansarme kinderen. Hiervoor kunnen scholen beroep doen op aanvullende lesuren. Het besluit wordt nu aangepast aan de wijzigingen voorzien in het decreet gelijke onderwijskansen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met de sociale partners actualiseert de Vlaamse Regering opnieuw principieel zowel de regelgeving over de bekwaamheidsbewijzen van de personeelsleden voor deeltijds kunstonderwijs als het besluit over de ambtshalve concordantie. Dit besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt een besluit goed over de tegemoetkoming voor het begrotingsjaar 2007 aan de besturen van de Centra voor Volwassenenonderwijs en de Centra voor Basiseducatie in het vrij gesubsidieerd onderwijs voor het aanstellen van één of meerdere commissarissen in het kader van de financiële controle.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit over bevolkingsonderzoek goed. Dit regelgevend kader voor bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie bepaalt dat alle overheden die in de toekomst bepaalde bevolkingsgroepen willen oproepen voor een preventief onderzoek (bijvoorbeeld kankeropsporing), hun opsporingsprogramma voorafgaandelijk voor advies moeten voorleggen aan een onafhankelijke expertenwerkgroep. Deze werkgroep beoordeelt het programma op vlak van kosteneffectiviteit en wetenschappelijke onderbouw. Ook gelijkaardige initiatieven van private instanties zullen voorafgaandelijk aan een dergelijk advies worden onderworpen en een toestemming van de Vlaamse minister moeten krijgen. Finale doelstelling van dit besluit, dat nu aan de Raad van State wordt voorgelegd, is een garantie op kwaliteit verzekeren voor alle participanten aan een preventief onderzoek.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere
In februari 2006 verschenen er twee Koninklijke Besluiten met als doel zorgkundigen in het kader van de wetgeving op de gezondheidsberoepen een statuut, een specifieke opleiding en een wettelijke erkenning te geven. Naar aanleiding van deze KB's formuleerde de Vereniging van Diensten voor Gezinszorg van de Vlaamse Gemeenschap een voorstel om de huidige opleiding polyvalent verzorgende aan te passen en aan te vullen tot een opleiding zorgkundige. Sinds de invoering van de KB's wordt de instroom van polyvalent verzorgenden in de thuiszorg, ziekenhuizen en ouderenvoorzieningen moeilijker, terwijl de vraag naar zorgkundigen stijgt. Werknemers die als zorgkundige willen werken moeten een opleiding van het niveau 7de jaar beroepsonderwijs gevolgd hebben, wat voor polyvalent verzorgenden niet het geval is. Met hun voorstel willen de Diensten voor Gezinszorg de afgestudeerden maximale tewerkstellingskansen in de zorgsector blijven garanderen door de huidige opleiding polyvalent verzorgende uit te breiden met een doorgroeimogelijkheid tot zorgkundige. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, het besluit definitief goed dat de opleiding tot polyvalent verzorgende en de bijkomende opleiding tot zorgkundige regelt.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 551.000 euro subsidie toe aan het Sociaal Fonds voor het Sociaal-Cultureel Werk van de Vlaamse Gemeenschap voor het wegwerken van anomalieën inzake tewerkstelling in de sociaal-culturele sector.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent 250.000 euro subsidie toe aan de vzw Brussels Biennial voor de organisatie van de eerste editie van de Brussel Biënnale van 19 oktober 2008 tot 4 januari 2009. Met de Brussel Biënnale voor hedendaagse kunst wil de vzw een spraakmakende tweejaarlijkse tentoonstelling van internationaal niveau in Brussel lanceren, en zo de hoofdstad van Europa ook een prominente plek op de kaart van de hedendaagse kunst geven.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering bekrachtigt het huishoudelijk reglement van de selectieadviescommissie voor het Vlaams Sportinfrastructuurplan, opgericht voor de inhaalbeweging in sportinfrastructuur via alternatieve financiering.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit tot berekening en verdeling, voor het jaar 2008, van het bijzonder krediet ten voordele van de gemeenten op wiens grondgebied zich eigendommen bevinden die vrijgesteld zijn van de onroerende voorheffing, kortweg het krediet Dode Hand. Ze verzoekt de federale regering om voor de toekomstige verdelingen van het dekkingspercentage van het bijzonder krediet, nu vastgesteld op 72% van de niet-inning van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing, te verhogen gezien de sterke stijging van het aantal gemeentelijke opcentiemen sinds 1993.

Op voorstel van minister Marino Keulen Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het verdelingsmechanisme voor de toekenning van de jaarlijkse subsidiëring aan de Huizen van het Nederlands. Zo worden onder meer de forfaitaire kosten voor de uitbouw van een antennewerking voor de provinciaal georganiseerde Huizen van het Nederlands per antenne verhoogd van 2.500 naar 12.500 euro. Het variabel krediet wordt verdeeld op basis van het aantal registraties van cursisten Nederlands tweede taal in het geautomatiseerd registratiesysteem, zowel de eerste aanmelding van een cursist Nederlands tweede taal als bij heraanmelding ervan, waarbij een nieuwe doorverwijzing nodig is. Het besluit regelt ook het verlenen van de bevoegdheid aan de sociale verhuurders om de nodige vaststellingen te doen en een verklaring af te leveren dat een kandidaat-inschrijver of -huurder het vereiste niveau van het Nederlands heeft behaald.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurde medio april het samenwerkingsakkoord tussen de Gewesten goed over de preventie en het beheer van verpakkingsafval. Ze hechtte meteen ook haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot goedkeuring van dit samenwerkingsakkoord. Het akkoord heeft als doelstelling in eerste instantie preventie van verpakkingsafval te bewerkstelligen, hergebruik te bevorderen en pas dan de recyclage en nuttige toepassing van verpakkingsafval te stimuleren. Belangrijk element in het akkoord is de nieuwe heffing die aan de erkende organismen voor huishoudelijk afval wordt opgelegd met als doel een deel van de kosten voor het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval die nog bij de gemeenschap berusten op de verpakkingsverantwoordelijken te verhalen. Na advies van de Raad van State wordt het ontwerpdecreet nu definitief goedgekeurd en ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over regels rond tuinbouw in uitvoering van het decreet over de bescherming van water tegen verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen (Mestdecreet). Het gaat onder meer over afwijkingen op de regels van de uitrijperiode, de toelating van kunstmest op overkapte landbouwgrond, mestgebruik in de fruitteelt en de specifieke teelten die in aanmerking komen voor verhoogde bemesting.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de mestverwerking. Het besluit is een uitvoeringsbesluit bij het nieuwe Mestdecreet en regelt de verdere uitwerking van de mestverwerkingsplicht, de uitreiking, de verhandeling, het gebruik en de annulering van de mestverwerkingscertificaten, en de verschillende manieren waarop landbouwers kunnen voldoen aan hun mestverwerkingsplicht.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van het reconversieproject Vilvoorde Watersite verplicht de Vlaamse Regering de nv Fluxys om de ligging van de aardgasleidingen tussen de Havenstraat en de Vlaanderenstraat aan de Steenkaai in Vilvoorde te wijzigen. Deze transportleidingen zouden bij graafwerken bloot komen te liggen wat een onaanvaardbaar veiligheidsrisico inhoudt.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief de subsidiëring van de landinrichtingswerken en de procedure tot opmaak van landinrichtingsplannen. Het besluit wijzigt het subsidiepercentage voor landinrichtingswerken van algemeen of regionaal belang. Ook landinrichtingswerken voor passieve recreatiewerken komen voortaan in aanmerking voor verhoogde subsidies.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering wijzigt principieel haar besluit over de toekenning van een rentetoelage voor ondernemingen die lijden onder de verstoorde bereikbaarheid ten gevolge van hinder door openbare werken. Het besluit moet ondernemingen ondersteunen die door de gevolgen van openbare werken problemen krijgen met hun cashflow. Een bijsturing van de rentetoelage is nodig om de toekenningsvoorwaarden te versoepelen, het maximale jaarlijkse steunpercentage te actualiseren en de rentetoelage hinder openbare werken beter af te stemmen op de waarborgregeling. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV.