Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag

Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 10 oktober 2008 HO&S/2008/60973 22 september 2080900580

Onderwerp
Vragen van lid Zijlstra inzake voorrang allochtone studenten bij student-assistentschappen.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van lid Zijlstra (VVD) betreffende de voorrang van allochtone studenten bij het verkrijgen van student-assistentschappen aan de Universiteit Utrecht.

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2080900580.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag, T +31-70-4122016 F +31-70-4123456 www.minocw.nl

blad 2/2

2008Z02861 / 2080900580

Vragen van het lid Zijlstra (VVD) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de voorrang die de Universiteit Utrecht aan allochtone studenten verleent om student-assistent te worden naar aanleiding van de antwoorden op eerdere vragen. (Ingezonden 22 september 2008)


1
Als allochtone studenten, zoals u stelt, niet worden voorgetrokken omdat het gaat om `extra' student- assistentschappen die speciaal voor allochtone studenten zijn gecreëerd, 1) hebben zij op de Universiteit Utrecht daarmee in elk geval méér vacatures om op te solliciteren dan autochtone studenten en zij in deze zin dus bevoordeeld zijn?

Dit zijn vervolgvragen op de vragen van de heer Zijlstra van 19 augustus. Het gaat hier om een niet- ongebruikelijk selectief en beperkt programma, in aard vergelijkbaar met het door mij eerder onder uw aandacht gebrachte Echo Awards, waarvan de heer Rutte grondlegger, boegbeeld en presentator is. Ik deel geheel de opvattingen die de heer Rutte gebracht hebben tot het steunen van de genoemde Echo Awards. Ze zijn in gelijke mate, mutatis mutandis, van toepassing op het Utrechtse programma waaraan de heer Zijlstra zich kennelijk stoort.
Het klopt inderdaad dat allochtone studenten door de 15 extra student-assistentschappen theoretisch gezien meer vacatures hebben waar zij op kunnen reageren. In de praktijk vervullen vooral autochtone studenten de reguliere student-assistentschappen, dat gaat om circa 500 plekken op de Universiteit Utrecht. De reden waarom de Universiteit Utrecht heeft gekozen voor dit project is ook dat allochtoon talent niet vanzelf de weg naar de wetenschap weet te vinden. In die zin is het programma van de Universiteit Utrecht te vergelijken met het Mozaïekprogramma van NWO.


2
Als allochtone student-assistenten, zoals u stelt, zijn geselecteerd op basis van kwaliteit, waarom slaagden deze studenten er dan voorheen niet in om aangenomen te worden op de reguliere student- assistent vacatures?

Onderdeel van de regeling Kleurrijke student-assistenschappen is dat allochtoon talent gescout en geselecteerd is op basis van kwaliteit vanuit de faculteiten. Uit onderzoek blijkt dat allochtone studenten vaak niet over de juiste netwerken beschikken of op de hoogte zijn van het belang van het vervullen van een student-assistentschap voor hun verdere carrière, terwijl zij qua studieprestaties en

blad 3/3

motivatie wel in aanmerking komen. Helaas is het momenteel nog steeds zo dat reguliere student- assistentschappen vooral vervuld worden door autochtone studenten en dat vooral autochtone studenten starten met een wetenschappelijke loopbaan. Door extra student-assistentschappen wil de Universiteit Utrecht het voor talentvolle allochtone studenten aantrekkelijker maken om te kiezen voor de wetenschap en hierdoor worden faculteiten zich ook bewuster van de kwaliteiten van deze groep. Dit project kan bovendien ertoe bijdragen nog meer inzicht te verkrijgen in belemmeringen voor allochtone studenten om te opteren voor reguliere studentassistenten en het kan faculteiten bewuster maken van het potentieel van deze studenten waardoor op termijn geen aparte regeling meer nodig is.


3
Kunt u aangeven of de kwaliteitscriteria die gehanteerd worden gelijk zijn aan de kwaliteitscriteria die gehanteerd worden voor de reguliere student-assistentplaatsen? Kunt u aangeven waar de eventuele verschillen zitten en indien er verschillen zijn, kunt u dan aangeven hoe deze zich verhouden tot uw uitspraak dat er geen sprake is van het voortrekken van allochtone studenten?

De allochtone studenten die de 15 extra plaatsen vervullen worden geselecteerd op kwaliteit. Er is geen verschil in kwaliteit tussen de autochtone en allochtone studenten. Er is echter wel een verschil in vertegenwoordiging, want allochtone studenten zijn momenteel nog ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Dit is vanuit het oogpunt van het bouwen aan een kenniseconomie, het benutten van talent en het streven van evenredige vertegenwoordiging onwenselijk.


4
Welk onderzoek heeft de Universiteit Utrecht gedaan naar de oorzaken van de verminderde doorstroom van allochtone studenten naar de wetenschap, alvorens extra plaatsen te creëren?

De UU baseert zich bij deze analyse op wetenschappelijk onderzoek van bijvoorbeeld M.Crul, K.Kraal. A. Kumcu, R.Penninx met `Kleurrijk talent' en het IMES met `Allochtonen werkzaam in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek'. Er zijn verschillende oorzaken voor een verminderde doorstroom:

- deze studenten zijn vaak de eerste in hun familie die gaan studeren, zij zijn onbekend met de eerste stappen die kunnen leiden naar een wetenschappelijke loopbaan;
- omdat deze studenten vaak eerstegeneratiestudenten zijn ontbreekt het hen aan een netwerk binnen de academische wereld;

- om dezelfde reden hebben zij meestal evenmin rolmodellen om zich heen die al een functie in de wetenschap hebben bemachtigd.


5

blad 4/4

Deelt u de mening dat rolmodellen belangrijk zijn voor de emancipatie van allochtonen en dat rolmodellen juist een voorbeeldfunctie vervullen omdat zij op eigen kracht resultaat boeken, zonder daarbij bevoordeeld te worden ten opzichte van andere groepen?

Ik vind rolmodellen erg belangrijk en daarom heb ik dit jaar ook de ECHO Awards uitgereikt. Dit is een stimuleringsprijs voor excellente allochtone studenten die zich naast goede studieresultaten ook maatschappelijk inzetten. Deze studenten zijn ambitieus en zij zijn zonder meer rolmodellen voor andere allochtone studenten. Ik steun VVD-fractieleider Mark Rutte dan ook bij zijn rol als beschermheer van ECHO en ik ga ervan uit dat de VVD dit ook doet. Zie ook mijn antwoord op vraag 1.


1) Aanhangsel Handelingen nr. 3534, vergaderjaar 2007-2008