Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Driebergen, 10 oktober 2008

Rode ogen en chloorlucht in zwembaden verleden tijd

De zwembadbranche vraagt aandacht bij de consument en de zwembaden voor het belang van goed douchen voorafgaand aan het zwembadbezoek. Schone badkleding en goed douchen voordat de zwemmer het zwembad in gaat, waarbij zweet, haargel, cosmetica en crèmes afgespoeld worden, leiden tot een aanzienlijke vermindering van de belasting van het water met organische stoffen. Het is in Nederland wettelijk verplicht om zwembadwater te desinfecteren met chloorproducten. Wanneer vuil in zwembadwater reageert met die chloorproducten worden desinfectiebijproducten gevormd. Deze bijproducten zijn met name de oorzaak van irritaties aan luchtwegen of rode en prikkende ogen. Goed douchen vóór het zwemmen betekent minder vuil in het water waardoor minder bijproducten worden gevormd en rode ogen en de chloorlucht in het zwembad verleden tijd zijn.

Nederland telt circa 725 openbaar toegankelijke zwembaden. Jaarlijks bezoeken tussen de 80 en 90 miljoen mensen een zwembad. Zwembadexploitanten hebben de verantwoordelijkheid om zwembaden schoon en veilig te laten zijn, waaronder schoon zwembadwater. Bezoekers van zwembaden zorgen voor vuil in het water. Als die hoeveelheid vuil te hoog wordt, loopt de gezondheid van de zwemmers gevaar.

Bezoekers kunnen dus zelf een belangrijke bijdrage leveren aan het verhogen van de hygiëne van het zwembadwater, het verminderen van het gebruik van desinfectiemiddelen en het ontstaan van bijproducten. Een schone zwemmer zorgt voor schoner zwembadwater, zorgt voor een verlaging van het gebruik van chemische desinfectiemiddelen en zorgt uiteindelijk dus ook voor minder milieuvervuiling. Ook vormen bijproducten een belasting voor het milieu. Hoe schoner de zwemmer, des te minder desinfectiemiddel nodig is en des te minder bijproducten worden gevormd.

Het is de taak van de zwembadexploitant om ervoor te zorgen dat de bezoekers goed douchen en schone badkleding dragen als ze het zwembad ingaan. In de meeste landen in Europa is het vrij gebruikelijk, of zelfs verplicht, om voor het zwemmen te douchen en/of een badmuts te dragen. Door te douchen worden sporen van haargel, cosmetica, crèmes, zweet en andere potentiële watervervuilingen grotendeels verwijderd. Wanneer de bezoekers voor het zwemmen verplicht hebben gedoucht, blijft het zwemwater schoner en daarmee makkelijker te desinfecteren met minder chemicaliën en prettiger om in te zwemmen.