Gemeente Rotterdam

B en W berichten 2008 - 39

Collegevergadering van 7 oktober

Burgemeester


* (07-10) Het College van B en W heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek van de burgemeester en wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte aan de start van de Tour de France op 4, 5 en 6 juli 2008. Op uitnodiging van de Tourdirectie en het Bretonse organisatiecomité bezochten zij de start van de Tour, in het kader van de lobby voor een mogelijke Le Grand Départ van de Tour de France in Rotterdam in 2010.

Wethouder Participatie en Cultuur.


* (07-10) Het college stelt gemeenteraad voor de Maassilo aan te kopen en in te richten als jongerenpodium voor urban culture en als home-base voor talentontwikkeling van urban jongeren.


* (07-10) Het college heeft de voortgangsrapportage over Jongerenhoofdstad 2009 vastgesteld. Daarin staat de samenwerking beschreven met maatschappelijke en culturele organisaties, scholen en het bedrijfsleven. Op 14 oktober lanceert Your World haar programma tijdens het evenement DutchVersity.

Wethouder Economie, Haven en Milieu


* (07-10) Het College van B en W heeft het plan van aanpak 'Economische ontwikkeling van warenmarkten' vastgesteld. Dit plan moet ertoe leiden dat de warenmarkten in Rotterdam beter gaan functioneren. De attractiewaarde van markten moet omhoog en daarvoor worden diverse maatregelen genomen. In het plan van aanpak wordt voorgesteld om geleidelijke branchering in te voeren waardoor de toename van de leegstand en verschraling van het aanbod worden tegengegaan. Daarnaast moet de inrichting en looproute van de warenmarkt worden verbeterd. Ook moeten de warenmarkten beter worden gepromoot.


* (07-10) Het College van B en W heeft besloten om, met ingang van 1 september 2008, de heer Van Dongen te benoemen als voorzitter van YoungEDBR en tevens als vice-voorzitter van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR). Het voorzitterschap duurt twee jaar, tot 1 september 2010. De heer Van Dongen volgt daarmee de heer Lints op, die lid blijft van het adviesorgaan van het Rotterdamse college van B&W voor de ontwikkeling en versterking van de Rotterdamse economie. Daarnaast heeft het College besloten de heer Thissen te benoemen als lid van de EDBR, met ingang van 1 september voor een periode van twee jaar.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte


* (07-10) Het college heeft de productbegroting 2009 vastgesteld. De productbegroting is de vertaling van de programmabegroting in producten.


* (07-10) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van het werkbezoek van wethouder Sport, Financiën en Buitenruimte aan Dresden op 11 september jl. De wethouder heeft deelgenomen aan een paneldiscussie ter afsluiting van een conferentie over klimaatbescherming. Daarnaast heeft de wethouder een tram met de naam 'Partnerstad Rotterdam' gedoopt, ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de stedenband Rotterdam-Dresden. Hierbij heeft de wethouder onder andere de heren Prinz zur Lippe (honorair consul) en Gerhard Ritscher (hoofd van het Dresdener departement voor Mobiliteit) ontmoet.


* (07-10) Het college heeft een reactie gestuurd naar de Rotterdamse Jongerenraad, naar aanleiding van hun advies Groen en Speelruimten. Het college ziet in het advies veel aanknopingspunten met het bestaande beleid om de groen- en speelruimtevoorziening te verbeteren in de stad.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening


* (07-10) Het college heeft besloten om de brandveiligheidseisen voor permanente bouw ook toe te passen op nieuw te bouwen tijdelijke bouwwerken met een zogenaamde 'gevoelige functie'. Het gaat daarbij om onderwijs- en gezondheidsgebouwen of gebouwen met een bestemming voor bijeenkomsten, wonen en logies. De nieuwe maatregel geldt voor tijdelijke bouwwerken waarvan de bouwvergunningaanvraag op of na 1 januari 2009 wordt gedaan. Doel van de maatregel is de brandveiligheid van deze tijdelijke bouwwerken te optimaliseren. Bij tijdelijke bouwwerken die niet in de opdracht van de gemeente Rotterdam worden geplaatst, wordt het toepassen van deze hogere brandveiligheidseisen onder de aandacht gebracht van de aanvrager. Aanleiding voor deze maatregel is het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid uitbracht na de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost in oktober 2005.


* (07-10) Het college heeft besloten de kosten voor de ruiming van de blindganger aan de Proveniersstraat op 12 oktober 2008 voor te financieren uit de 'reserve intensivering OBR'. Deze reserve is bedoeld voor opsporing en ruiming van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang.


* (07-10) Het college stelt de gemeenteraad voor de motie Oosterhoff (2006-2238) over de rol van religieuze organisaties, af te doen. Deze motie verzocht het college van B en W te onderzoeken wat de maatschappelijke waarde is van het werk dat door religieuze instellingen wordt verzet. De resultaten van het onderzoek zijn in twee publicaties verschenen: in de "Gids voor Christelijke migrantengemeenschappen in Rotterdam", over de Migrantengemeenschappen in Rotterdam' uit 2007. Deze gegevens vormden de basis voor de publicatie "Tel je zegeningen: het maatschappelijk rendement van Christelijke kerken in Rotterdam en hun bijdrage aan de sociale cohesie" van juli 2008. Op 17 juli is het rapport aangeboden aan de wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke opvang, in aanwezigheid van het raadslid de heer Oosterhoff (ChristenUnie-SGP).


* (07-10) Het college van B en W stelt de raad voor de motie Duys (2007-2266) over de mogelijkheid voor vakanties voor jonge, alleenstaande ouders, af te doen. In deze motie verzocht de raad het college de bestaande vakantiemogelijkheden voor jonge alleenstaande ouders met weinig geld te inventariseren en te onderzoeken in hoeverre deze toereikend zijn. Naar aanleiding van deze inventarisatie, de uitbreiding van het aanbod, de diverse mogelijkheden van de Rotterdampas en de kleiner wordende doelgroep (jonge moeders) is het op dit moment niet nodig om te komen tot een aanvullend aanbod voor jonge, alleenstaande ouders.

Schriftelijke vragen

· J. Strörmann (SP) over het vervangen van het kunstgras in de bakken op de Coolsingel door echt gras.

· F. el Haji (PvdA) en R.A. Motta (PvdA) over privacy bijstandsgerechtigden.

· A.S. Mosch (Leefbaar Rotterdam) over Stichting Meld Geweld en de door deze stichting opgerichte OK-punten.

· A.G. Fähmel (Leefbaar Rotterdam) over Fethullah Gülen.