Gemeente Voorschoten


Mozart door Musica Poetica en Anneke Veenhof

MusicaAntica Veenhof Er is ook niets mis met een mooi Mozart-programma. Het oude-muziekensemble Musica Poëtica onder leiding van Jörn Boysen zal op vrijdag 10 oktober in Voorschoten en op donderdag 16 oktober in Den Haag twee pianoconcerten uitvoeren en Eine kleine Nachtmusik ten gehore brengen. Daarnaast staat er een symfonie van een tijdgenoot, Franz Xaver Richter, op het programma. Pianiste is Anneke Veenhof die pianoconcerten KV 414 en 449 zal uitvoeren op een kopie van een fortepiano uit Mozarts tijd. De concerten vinden plaats om 20.15 uur in resp. de Dorpskerk in Voorschoten (10 oktober) en de Oud-Katholieke Kerk in Den Haag (16 oktober).

Anneke Veenhoff studeerde piano aan het concervatorium in Groningen, en specialiseerde zich daarna als fortepianiste aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij in 2002 haar Master's behaalde bij Bart van Oort.

Musica Poëtica is een internationaal samengesteld ensemble, dat in binnen- en buitenland (ondermeer Duitsland, Spanje en Frankrijk) naam maakte met uitvoeringen van Bachs Johannes Passion en vertolkingen van Noordduitse componisten als Buxthude en Fischer. Het ensemble staat onder leiding van de klavecinist Jörn Boysen die het ensemble in 1999 samen met een paar medestudenten oprichtte.

Boysen studeerde bij Tini Mathot en Ton Koopman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Als dirigent, solist en continuospeler werkt hij regelmatig met orkesten en koren in Duitsland, Frankrijk en Nederland. Sinds 2006 is Boysen ook dirigent van het Hollands Vocaal Ensemble.

De vertolkingen van Mozarts pianoconcerten in dit programma betreffen oorspronkelijke versies met begeleiding van uitsluitend strijkers. Eine Kleine Nachtmusik behoort tot Mozarts populairste werken, maar staat zelden op concertprogramma's, wellicht om dat het hoge eisen stelt aan de uitvoerenden.

Franz Xaver Richter (1709-1789) was een Tsjechisch componist, dirigent en zanger (bas) en één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Mannheimer School. Deze muzikale stijl maakte diepe indruk op tijdgenoot Mozart.

Het concert in Voorschoten is in de Dorpskerk, Kerkplein 2 in Voorschoten. Toegang is EUR 15,-. Studenten tot 27 jaar en CJP'ers betalen EUR 7,50, alleen aan de zaal.

Het concert in Den Haag is in de Oud-Katholieke Kerk op de Juffrouw Idastraat 7. Toegang is EUR 17,50. Studenten tot 27 jaar en CJP'ers betalen EUR 7,50, alleen aan de zaal.

Kaarten kunnen worden gereserveerd via http://www.musantica.nl/. Telefonische reserveringen zijn ook mogelijk via het Haagse Uitburo, 0900 8282 999 of via Musica Antica da Camera, 071 513 8911.

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Den Haag
Gemeente Voorschoten
Fonds 1818
Nederlands Fonds voor Podiumkunsten
Van Ommeren-de Voogtstichting
M.A.O.C gravin van Bylandtstichting
Vrienden van Musica Antica

Meer informatie:

Fia Sanders, Fia Sanders, publiciteit@musantica.nl, tel. (06) 280 82 329
Bij afwezigheid: info@musantica.nl, tel. (071) 561 1530
* 13 september 2008