NEN


Norm voor bepaling dichtheid in stedenbouw in de maak

donderdag 9 oktober 2008, 12:35

NEN richt een normcommissie op die als doel heeft definities vast te leggen in de stedenbouw. De eerste schetsen voor de norm zijn klaar en behandelen definities over onder andere schaalniveaus en dichtheid. Wordt er aangesloten bij de CBS-definitie voor buurt? Of toch bij postcodegebied?

Een bekend dilemma voor een stedenbouwkundige: in een gebied moeten dertig woningen per hectare komen. In het gebied is ook een park. Telt hij het park mee? Dat heeft invloed op de dichtheid. Nu is het vaak onduidelijk. Dit wordt opgelost door over dit soort onderwerpen een norm op te stellen.

Dichtheid daalt met de schaal
De normcommissie in wording denkt dat het volgende systeem de benodigde duidelijkheid verschaft: op het schaalniveau van het kavel of het bouwblok worden per definitie geen openbare voorzieningen meegenomen. De dichtheid is dus hoog. Op het schaalniveau van de wijk of de gemeente worden juist wel wegen, groen en water meegenomen. De dichtheid is dus lager. De normcommissie benadrukt dat de norm niet gaat voorschrijven hoe groot die dichtheid moet zijn.

Geen woningen per hectare
De dichtheid in de norm wordt waarschijnlijk uitgedrukt als bruto-vloeroppervlakte van de gebouwen per hectare (Floor Space Index
- FSI) of bebouwde grondoppervlakte per hectare (Ground Space Index - GSI). Dit geeft meer informatie dan een dichtheid uitgedrukt in woningen per hectare. Denk maar aan een wijk met rijtjeswoningen en een wijk met een flat in het groen. Deze wijken kunnen hetzelfde aantal woningen per hectare hebben. Ook de FSI kan gelijk zijn. Maar de GSI verschilt dan behoorlijk. Een hoge GSI duidt op laagbouw en een lage GSI op hoogbouw.

Initiatiefnemer
Het initiatief om tot een norm te komen is genomen door Meta Berghauser Pont. Zij doet promotieonderzoek naar oppervlakte- en dichtheidsbepaling in de stedenbouw aan de TU Delft en struikelde daarbij over alle begripsverwarringen. NEN had zojuist onderzoek afgesloten naar de behoefte aan normen in de stedenbouw. Toen de TU Delft contact opnam met NEN is besloten om in de markt te peilen of er behoefte is aan normontwikkeling op dit gebied.

Meedoen?
Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces of voor deelname aan de normcommissie: mw. ir. Annet van der Horn, (015) 2 690 286 of annet.vanderhorn@nen.nl.