Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Filevrije dag

Datum: 10 oktober 2008

De ANWB noemt de filevrije dag geslaagd, maar zonder files is 9 oktober uiteindelijk bepaald niet verlopen. De belangrijkste winst zit 'm volgens de ANWB in de bewustwording.

De avondspits toonde het gebruikelijke beeld; in totaal was er sprake van 306 kilometer file. Een 27-kilometer lange file, veroorzaakt door een dodelijk ongeval, spande de kroon op de A12 bij Lunetten richting Arnhem. Ook tijdens de ochtendspits stonden er files, maar dat waren er minder dan normaal. Om 8 uur was de totale filelengte op de wegen 170 kilometer, tegen 210 kilometer op een doorsnee donderdag. Uit een analyse van TNO, dat de drukte op de weg op de voet volgde en vergeleek met andere donderdagen, bleek dat automobilisten donderdagochtend in de spits zo'n 15 procent harder konden rijden.

De ANWB, samen met NS en Rabobank verenigd in Nederland Bereikbaar en initiatiefnemer van de dag, was tevreden. "Er is een beweging op gang gekomen'', aldus een woordvoerder. "Mensen denken na over mobiliteit.'' Ook volgens Rijkswaterstaat zit de winst 'm vooral in de bewustwording.

Op de site van Nederland Bereikbaar hadden zich ruim 80.000 mensen gemeld die mee wilden doen. Ook veel bedrijven hebben meegedaan, aldus de woordvoerder. Die organiseerden ludieke acties als kamperen bij de baas, of met de boot naar het werk.

De Nederlandse Spoorwegen vervoerden naar schatting vijf procent meer passagiers, oftewel 15.000 treinreizigers, in de ochtendspits. Bij Rabobank, een van de initiatiefnemers van de dag, was het het aantal telewerkers bijna twee maal zo groot als op andere donderdagen.