Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:

Kansen op kanker in kaart gebracht

AMSTERDAM, vrijdag 10 oktober 2008

Bij 43,9% van de mannen en 38,1% van de vrouwen wordt ooit in hun leven de diagnose kanker gesteld. De kans om voor het 80e levensjaar kanker te krijgen is 35,9% bij pasgeboren mannen en 30,2% bij pasgeboren vrouwen. Gedetailleerde cijfers over uiteenlopende vormen van kanker zijn voor het eerst grondig in kaart gebracht.

Dit meldt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zaterdag in een onderzoek nar de kans op kanker voor Nederlanders. Het onderzoek werd verricht door epidemiologen prof.dr. L.A.L.M. Kiemeney, drs. R.H.A. Verhoeven, mw.dr. K.K.H. Aben en mw. prof.dr. P.H.M. Peeters, gezondheidswetenschapper mw. dr. J. de Nooijer, arts dr. O. Visser, biostaticus dr. F.A.M.O. Lemmers en beleidsmedewerker mw. dr. F.A. Vlems. De onderzoekers zijn verbonden aan het Universitair Medisch Centrum St. Radboud, KWF Kankerbestrijding, Universiteit Maastricht, Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Integraal Kankercentrum Amsterdam.

In 2005 werd in Nederland ruim 81.000 keer de diagnose 'kanker' gesteld. Bij ongeveer 73.000 personen was dat voor de eerste keer. Bijna 40.000 Nederlanders overleden aan de gevolgen van deze ziekte (niet van dergelijke adjectieven; er zijn meer akelige aandoeningen).

Voor vrouwen is de kans op borstkanker met bijna 13% het grootst. Vrouwen van 50 jaar hebben een kans van bijna 3% dat bij hen voor hun 60e de diagnose borstkanker wordt gesteld. Bij mannen is de kans op prostaatkanker het grootst (bijna 10%). De kans voor een 50-jarige man om binnen 10 jaar prostaatkanker te krijgen, is echter minder dan 1%. Alle kansen voor de 56 verschillende vormen van kanker staan op de website van de Nederlandse Kankerregistratie (http://ikz.ikcnet.nl).

De onderzoekers hebben de gedetailleerde cijfers over kansen op kanker in kaart gebracht als leidraad voor beleidsvraagstukken, zoals de noodzaak van screeningsprogramma's, voor publieksvoorlichting en voor counseling. Zo is de kans op borstkanker bij vrouwen het grootst tussen tussen 50- en 75-jarige leeftijd. Deze informatie kan worden gebruikt in voorlichting om deze vrouwen te stimuleren deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek naar kanker. Omgekeerd kan de lage kans om binnen 10 jaar prostaatkanker te krijgen van belang zijn voor mannen van middelbare leeftijd om een PSA-test te laten verrichten.

Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land.

NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.