Provincie Noord-Holland

Westelijke kuststrook Texel nu Aardkundig Monument

10-10-2008

Gedeputeerde Bart Heller onthulde woensdag 8 oktober officieel het Aardkundige Monument Westelijke kuststrook van Texel. De westelijke kustrook is alweer het elfde Aardkundig Monument dat is onthuld.

Noord-Holland heeft nog een aantal plekken met onaangetaste natuur. De provincie doet haar best om dat zo te houden. Daarom heeft ze 17 Aardkundige Monumenten aangewezen. De westelijke kuststrook van Texel is er daar één van. Om precies te zijn gaat het om de duinen tussen de vuurtoren bij De Cocksdorp en het zuidelijkste puntje van het eiland. Dit gebied hoort daarmee tot het mooie rijtje met onder andere polder Mijzen, het eiland Wieringen, de Strandwal bij Spaarnwoude en de duinen van Petten naar Den Helder.

Kuststrook Texel
De veelzijdige duinvormen en de rijke flora en fauna maken Texel uniek. Tot aan de zeventiende eeuw kende Texel een vrij natuurlijke duinontwikkeling. Daarna werd het steeds meer een samenspel tussen mens en natuur. Inwoners van Texel stimuleerden de duinontwikkeling door stuifdijken aan te leggen.

Bart Heller bij aardkundig monument

De officiële onthulling vond plaats op de Bertusnol, één van de hoogste duinpunten van Texel. Het biedt een prachtig uitzicht over de duinen. In noordelijke richting liggen grote strandvlaktes tussen de oude stuifdijken. Bij helder weer is de Slufter te zien met daarachter de Eierlandse duinen en de vuurtoren van Texel. In zuidwestelijke richting ligt De Koog met de oudste en hoogste duinen van het eiland. Op de Bertusnol staat het informatiepaneel Westelijke kuststrook van Texel met achtergrondinformatie over de aardkundige waarden van het gebied.

Aardkundig Monument
Gebieden met unieke aardkundige waarden zijn door de provincie aangewezen als Aardkundig Monument. Onder aardkundige waarden verstaan we onderdelen in het landschap die iets vertellen over de natuurlijke ontstaanswijze van een gebied. Het zijn bijvoorbeeld strandwal of een landschap dat is gevormd in de ijstijd.

De provincie Noord-Holland heeft gebieden met bijzondere aardkundige waarden opgenomen in de toekomstige structuurvisie. Deze gebieden zijn planologisch beschermd via de provinciale milieuverordening. Ook de gemeente Texel geeft aan het Aardkundig Monument op te nemen in het bestemmingsplan.