Ingezonden persbericht


Twaalf kandidaten voor titel Kunststad van het Jaar

Twaalf gemeenten zijn vandaag genomineerd voor de eretitel Kunststad van het Jaar 2008. Het zijn Arnhem, Bergeijk, Binnenmaas, Dinkelland/ Ootmarsum, Eindhoven, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Graft-De Rijp, Haarlem, Teylingen, Vlissingen en Woudrichem.

De titel Kunststad van het Jaar wordt toegekend aan de gemeente die dit jaar de beleving van beeldende kunst binnen en buiten de gemeente het meest stimuleert.

De verkiezing wil Nederlandse gemeenten stimuleren beeldende kunst onder de aandacht brengen. De gemeente die relatief het meest doet om de belangstelling voor beeldende kunst te vergroten, krijgt de eretitel. Het is niet in absolute zin van belang, wat en hoeveel met betrekking tot stimulering van de beleving van beeldende kunst door de gemeente wordt geïnitieerd of gestimuleerd, anders zou immers per definitie een grote gemeente de prijs in de wacht slepen. De jury kijkt vooral naar nieuwe activiteiten en de omvang van deze activiteiten in relatie tot de omvang van de gemeente.

De elf gemeenten hebben zich genomineerd door te voldoen aan de nominatievoorwaarden. De voorwaarden waaraan een gemeente onder meer moet voldoen om genomineerd te worden, zijn ten minste vier van de volgende vijf criteria: (1) actieve opstelling ten aanzien van de beleving van beeldende kunst binnen en buiten de gemeente, (2) een relatief groot aantal activiteiten op het terrein van beeldende kunst, (3) in 2008 een of meerdere nieuwe initiatieven, (4) stimulering van initiatieven binnen de gemeente zowel met geld als met daad (tijd), (5) extra stimulerende activiteiten tijdens de Kunstweek.

Bijna 30 gemeenten hebben zich aangemeld voor deelname aan de verkiezing, maar zijn niet genomineerd. Van de twaalf gemeenten die zich wel kandideerden zijn Eindhoven (210.000 inwoners) en Haarlem (148.000 inwoners) de grootste. Graft-De Rijp is met 6.500 inwoners de kleinste.

Op 31 oktober, de dag voor de start van de Kunstweek van dit jaar, wordt de Kunststad van het Jaar bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het Stedelijk Museum Schiedam in aanwezigheid van onder andere minister Ronald Plasterk en mevrouw Els Swaab, voorzitter van de Raad voor Cultuur.


---

Voor de redactie:
Aanvullende informatie: Stichting Kunstweek, telefoon 0162 589 585 (David Polak, voorzitter), 0626 908 904 (Els de Bar) en e-mail els.debar@kunstweek.nl.