Gemeente Eemsmond


Gemeente biedt bewoners Westervalge Warffum buurt-BBQ aan dinsdag 7 oktober 2008

Vrijdag 10 oktober heft wethouder Harrie Sienot samen met bewoners van de Westervalge in Warffum het glas op een splinternieuwe Westervalge. Met een buurt-BBQ vieren gemeente en bewoners dat de reconstructie met een mooi resultaat is afgerond.
De reconstructie van de Westervalge is het resultaat van een burgerparticipatieproject: het nieuwe uiterlijk van de straat is tot stand gekomen door de gezamenlijke inspanningen van gemeente en bewoners van de Westervalge. Het gaat om het deel van de Westervalge dat tussen de Mispelnust en de Juffer Marthastraat ligt.

Bij de eerste bewonersbijeenkomst in november 2007 heeft de gemeente het kader voor de herinrichting van de Westervalge aangegeven. Binnen dit kader konden bewoners kiezen tussen bijvoorbeeld klinkers of asfalt en het soort beplanting. De speciaal voor dit herinrichtingsplan in het leven geroepen bewonerscommissie heeft onder meer een enquête verspreid om de wensen van de buurtbewoners te verzamelen. De uiteindelijke lijst met wensen en eisen is door de bewonerscommissie vertaald in een voorstel en daarna door de gemeente in een reconstructietekening vormgegeven.

De uitvoeringswerkzaamheden zijn eind september afgerond. Het asfalt is vervangen door rode klinkers en aan het einde van de doodlopende straat is een draaicirkel gemaakt. Verder zijn er groene lantarenpalen geplaatst en is er een extra buis in de weg gelegd voor de afzonderlijke afvoer van regenwater. Iedere woning heeft een uitlegger gekregen voor het aansluiten van hemelwaterafvoer vanaf de woning. Er worden nog bomen- en plantenperken aangelegd in november. Zo worden er sierappelbomen geplant. Het resultaat wordt vrijdag alvast met een BBQ gevierd.

Burgers beter betrekken
Eind 2006 is de beleidsnotitie Burgerparticipatie door de raad vastgesteld. In deze notitie is een toetsingskader opgenomen waarmee aan de hand van vragen gekeken kan worden of, en zo ja, in welke vorm burgerparticipatie toegepast kan worden. Zo kan bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid en projecten vooraf beter worden bepaald of het wenselijk en haalbaar is om bewoners hierbij te betrekken. Met proefprojecten als de reconstructie van de Westervalge toetst de gemeente of ze burgers met de richtlijnen in de notitie nog beter kan betrekken bij het ontwikkelen en uitvoeren van beleid en projecten.