Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 oktober 2008



Schriftelijke vragen van het lid Besselink (PvdA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

over een niet-erkende universitaire masteropleiding op Saxion Hogescholen die wel universitaire masterdiploma s afgaf.


* Heeft u kennis genomen van de berichtgeving{1} over de afgifte van universitaire masterdiploma s door Saxion Hogescholen die niet afgegeven hadden mogen worden omdat de HBO-instelling hiertoe niet meer niet gerechtigd was?


* Klopt het dat o.a. door tussentijdse wetswijziging reeds gestarte opleidingen, die tot die tijd wel universitaire mastertitels mochten afgeven voor opleidingen, dat vanaf dat moment niet meer mochten?
* Zo ja, was dit voldoende bekend bij de instellingen?


* Kunt u aangeven op welke wijze hier het overgangsrecht geregeld is voor studenten die voor mogelijke wijzigingen al studeerden op een erkende opleiding welke oorspronkelijk wel gerechtigd was om dergelijke universitaire masterdiploma s af te geven?


* Hoeveel HBO-instellingen hebben mogelijk nu nog de bevoegdheid om universitaire masterdiploma s af te geven en wat vindt u in dat verband van het principe dat HBO-instellingen universitaire diploma s kunnen afgeven?


* Zijn er op dit moment meer opleidingen in Nederland waarbij de situatie kan bestaan dat er onterecht universitaire masterdiploma s worden afgeven?
* Zo ja, heeft u zicht op de hoeveelheid opleidingen en studenten waar zich dergelijke situaties kunnen voordoen en hoe gaat u voorkomen dat nog een keer kan gebeuren?


* Is het correct dat er eerder bij soortgelijke situaties door INHOLLAND en de Hanze Hogeschool alsnog erkenning van de diploma s heeft plaatsgevonden.
* Zo ja, op grond waarvan is dit toen gebeurd?


* Bent u bereid dit voor deze groep studenten bij Saxion Hogescholen ook te gaan doen?

{1} Hogeschool gaf ten onrechte mastertitel Volkskrant, 9 oktober 2008 en

Verkeerde diploma voor Saxion-studenten - De Stentor / Deventer Dagblad, 8 oktober 2008