Ingezonden persbericht



Persbericht, 10 oktober 2008 2008/42

Zuiderzeemuseum koopt glaswerkserie van Scholten & Baijings

Het Zuiderzeemuseum is de trotse eigenaar van de nieuwe collectie van het ontwerpersduo Scholten & Baijings, Table Glass. De zesdelig glasreeks is vervaardigd in samenwerking met de meesterglasblazers van Royal Leerdam Crystal.

Het Zuiderzeemuseum kocht de glasserie tijdens de International Glaskunstbeurs in Leerdam. De zes gebruiksvoorwerpen met de namen Jug, Platter, Bowl, Platter with cover, Candy dish en Flower vase zijn gemaakt van Europa's zuiverste kristalsoort, cristal supérieur. Elk tafelstuk is opgebouwd uit een roze transparante laag en een witte laag. Met behulp van de oude blaastechniek 'overvang' komen de twee lagen gekleurd glas samen. Het kenmerkende lijnenpatroon van deze serie wordt na afkoeling handmatig aangebracht met een kleine diamantschijf. De nieuwe aanwinsten zijn vanaf 3 november 2008 te zien in het Zuiderzeemuseum.

Scholten & Baijings

De jonge designers Stefan Scholten en Carole Baijings werken sinds 2000 samen. Ze maken in hun ontwerpen gebruik van rasters, kleur, transparanties en gelaagdheid. De ontwerpen zijn het resultaat van hun speciale manier van werken waarbij ze ambacht en traditie onderzoeken. Door dit te combineren met creativiteit en talent ontstaan er vernieuwende producten. Het werk van Scholten & Baijings kenmerkt zich door minimale vormgeving en oog voor detail. Eerder dit jaar kocht het Zuiderzeemuseum de collectie Woven Willow, Conversation pieces for the table. Deze collectie is geïnspireerd op het klassieke ambacht van vlechten met wilgentenen.


---

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht