Gemeente Alkmaar



Alkmaar, 10 oktober 2008

Nieuwe Friesebrug opengesteld

Het is u vast niet ontgaan: sinds deze week is de nieuwe Friesebrug opengesteld voor verkeer. Net als in de uiteindelijke situatie, kunnen automobilisten komende vanuit de stad de brug over. Momenteel worden de laatste voorzieningen aan de brug getroffen. Om die reden is het scheepvaartverkeer nog tot en met vrijdag gestremd. Als alle testen naar tevredenheid verlopen, gaat de nieuwe Friesebrug zaterdag daadwerkelijk in bedrijf.

Via de nieuwe brug kunnen auto's de stad uitrijden. Verkeer dat richting de stad rijdt, maakt momenteel gebruik van één rijstrook van de oorspronkelijke Friesebrug. In de nieuwe situatie rijdt het verkeer straks de stad in over de oude brug en is er voor het openbaar vervoer op de oude brug ook een vrije busbaan gerealiseerd. Verkeer komend vanaf de ringweg, rijdt dan eerst door de tunnel waar momenteel nog hard aan gewerkt wordt.

Laatste voorzieningen
De laatste voorzieningen aan de nieuwe brug worden deze week getroffen. Na het afmonteren, testen en afstellen van de brug, gaat de nieuwe Friesebrug aanstaande zaterdag in bedrijf, samen met de oude brug. Ook het scheepvaartverkeer kan dan ongehinderd doorgang vinden.

Meer ruimte
De huidige verkeerssituatie geeft meer ruimte voor het verkeer dan de afgelopen maanden het geval was. Markeringsschilden, tijdelijke belijning en een tijdelijke vangrail leiden het verkeer in de juiste banen. Dit duurt tot begin 2009. Dan is de tunnelbak waaraan nu wordt gewerkt, gereed voor het verkeer. Vanaf dat moment gaat het verkeer rijden zoals het ook in de eindsituatie het geval zal zijn.

Werk in uitvoering
De gemeente Alkmaar doet er alles aan om de overlast van de werkzaamheden te beperken. Meer informatie over wegwerkzaamheden is te vinden op www.alkmaar.nl onder het kopje 'Werk in uitvoering'.