Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groningen, 10 oktober 2008

Studentenorganisaties spreken zich uit over structuurvisie

Studenten in de stad Groningen willen meer en beter contact met de buren om wederzijds begrip te kweken. Dit was één van de uitkomsten van de lunchbijeenkomst over de structuurvisie van de stad Groningen, georganiseerd door de gemeenteraadsfractie van D66. Ook het aanbod van studentenwoningen, de werkgelegenheid in het Noorden, een snelle treinverbinding naar Duitsland en het fietsparkeren in de binnenstad zijn tijdens deze bijeenkomst aan de orde geweest.

Op de lunchbijeenkomst hebben 11 studentenorganisaties uit de stad zich uitgesproken over de toekomst van de stad. Aanleiding is de structuurvisie die het gemeentebestuur vorige maand aan de stad heeft gepresenteerd. In de voorbereiding van deze structuurvisie heeft het gemeentebestuur met verschillende organisaties gepraat tijdens zogenaamde lunchbijeenkomsten. Hoewel de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen daar wel bij betrokken waren, zijn de studentenorganisaties niet uitgenodigd. De student populatie bedraagt grofweg 15 procent. Omdat wij wél nieuwsgierig zijn naar de mening van studenten over de stad van nu en straks hebben wij zelf een lunchbijeenkomst georganiseerd aldus Jetze Luhoff, D66 raadslid. De lunchbijeenkomst werd ingeleid met een rondleiding langs de tentoonstelling over de structuurvisie door de dienst Ruimtelijke Ordening.

Tijdens de bijeenkomst zijn verschillende onderwerpen aan bod gekomen, met name de studentenhuisvesting nu en in de toekomst staat bij de studentenorganisaties hoog op de agenda. Een zaligmakende oplossing voor de problemen rond studentenhuisvesting is er niet volgens de studenten. Een complex probleem als studentenhuisvesting en overlast kan niet worden opgelost met één enkele oplossing , zo geven de studentenorganisaties aan.

De studentenorganisaties hebben zich op de volgende thema s uitgesproken:


* Ontwikkel een visie op studentenhuisvesting en laat deze visie onderdeel zijn van het totale huisvestingsbeleid. Geen enkele student heeft dezelfde woonwensen en het aanbod zal dan ook divers moeten zijn. Simpele oplossingen, als een grote campus of de markt het aanbod laten reguleren, bestaan niet. Het clusteren van studentenhuisvesting is bespreekbaar, maar kan nooit een vervanging zijn van het gemengd wonen in en rond de binnenstad. De kwaliteit van de studentenhuisvesting zal in de toekomst een speerpunt moeten zijn.


* De focus op talent in een internationale dimensie krijgt steun. Door de internationale ambities van de Hanze Hogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen kan de stad zijn mondiale aansluiting verbeteren. Het creëren van werkgelegenheid is daarbij van groot belang. De creatieve industrie en bedrijvigheid op het gebied van Life Science kunnen daarbij kansrijke markten zijn mits daarbij een goede uitwisseling is met de kennisinstellingen. Tevens is de wens dat de kennisinstellingen een groter aanbod van meertalig onderwijs aanbieden. De keuze om de focus op de regio Noord-Duitsland te richten is juist. Studenten zien de kennisinstellingen dan ook als een belangrijk exportproduct van Groningen. Om de uitwisseling daadwerkelijk mogelijk te maken, is een snelle treinverbinding met Duitsland noodzakelijk.


* De gezamenlijke studentenorganisaties willen zich sterk maken voor een betere verstandhouding tussen stadjers en studenten. Voor zover dat in hun mogelijkheden ligt, willen zij op een positieve manier bijdragen aan de sociale cohesie in wijken. De onlangs georganiseerde borrel van zeven studentenverenigingen en een aantal wijkorganisaties zien zij daarbij als een goed startpunt.


* Er is nog een grote slag te maken als het gaat om het fietsparkeren in de binnenstad. De openingstijden, met name in de nacht, moeten worden verruimd en het aantal plekken moet worden uitgebreid. Daarbij wordt ook en vooral gedacht aan meer rekken.

De studentenorganisaties hopen en verwachten dat een krachtig en eenduidig studentengeluid bijdraagt aan de ontwikkeling van de stad. Zij vragen het college de standpunten van studenten te betrekken bij de vaststelling en uitvoering van de structuurvisie en het impulsprogramma binnenstad.nu.

A.S.V. Dizkartes

Centraal Uitvoeringsorgaan voor de Studentenorganisaties (CUOS)

Contractus (overlegorgaan van de studentenverenigingen in Groningen)

Cultureel Studentencentrum Usva

Groninger Studentenbond

G.S.C. 'Vindicat Atque Polit'

GSp studentenplatform voor levensbeschouwing

KEI-bestuur

R.K.S.V. Albertus Magnus

Studenten Organisatie Groningen (SOG)

Universiteitsraad

Gemeenteraadsfractie D66

Noot voor redactie,