Waterschap Rivierenland

Regio spreekt voorkeur voor de herinrichting van het Munnikenland uit (persbericht)

Bestuurders van Waterschap Rivierenland, Gemeente Zaltbommel en Provincie Gelderland hebben hun voorkeur voor de toekomstige inrichting van het Munnikenland uitgesproken. Aanleiding zijn de geplande Ruimte voor de Riviermaatregelen in dit gebied (gelegen nabij Brakel, Gemeente Zaltbommel). Na uitvoering dragen ze bij aan de bescherming van het rivierengebied tegen overstromingen. Het voorkeursalternatief en het onderzoek dat eraan vooraf ging, zijn inmiddels aan de staatssecretaris van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat aangeboden. Omstreeks eind oktober blijkt of de staatssecretaris met het voorkeursalternatief instemt. Donderdag 9 oktober jl. is de streek door middel van een nieuwsbrief over het voorkeursalternatief geïnformeerd.

Het voorkeursalternatief omvat onder meer een vergaande teruglegging van de dijk bij Buitenpolder het Munnikenland en forse afgraving van de uiterwaarden. Ook de doelen meer ruimte voor natuur en cultuur worden met het voorkeursalternatief bereikt. Dat gebeurt door behoud en ontwikkeling van bijzondere natuur en verbetering van de beleving van het rijke cultuurhistorische verleden. Voor agrariërs is de voorgestelde herinrichting ongunstig omdat ze landbouwgronden verliezen ten gunste van veiligheid en natuur.

Verdere procedure

De staatssecretaris beslist eind oktober of ze kan instemmen met het voorstel van de regio. Daarna start de verdere uitwerking van de plannen. De hoofdlijnen zijn weliswaar bekend, maar er moeten nog veel inrichtingsvragen worden beantwoord. Via een workshop later dit jaar krijgt de streek gelegenheid hierover mee te denken. Naar verwachting is de herinrichting eind 2009 uitgewerkt in o.a. een bestemmingsplan, ontgrondingsplan en een dijkverleggingsplan. Deze plannen komen dan ter inzage te liggen. Belanghebbenden kunnen hier via inspraakprocedures op reageren.

Ruimte voor de Rivier

Na de hoogwaters van 1993 en 1995 heeft de regering besloten de rivieren meer ruimte te geven. Dit moet ervoor zorgen dat de waterstanden niet stijgen, terwijl de rivieren wel meer water kunnen afvoeren. Zo blijven inwoners van het rivierengebied veilig achter de dijken. Voor het Munnikenland zijn de landinwaartse verlegging van de dijk en de verlaging van uiterwaarden nodig om in deze omgeving de benodigde ruimte voor de rivier te realiseren. Daarnaast wordt met de herinrichting van het gebied ook meer ruimte voor natuur, cultuur en recreatie gecreëerd.

Meer informatie

Op www.ruimtevoorderivier.nl/munnikenland is meer informatie over het Munnikenland te vinden. Via deze website is ook nieuwsbrief 3 te downloaden met hierin een beschrijving van het voorkeursalternatief in woord een beeld. Ook het volledige onderzoeksrapport (Milieueffectrapport) is als download beschikbaar.