Ingezonden persbericht


Persbericht

Plaats: Haarlem
Datum: 14 oktober 2008

Uitreiking eerste CertiLingua-certificaten aan Nederlandse leerlingen

De eerste Nederlandse leerlingen, achttien in totaal, hebben op 10 oktober hun CertiLingua certificaat ontvangen van mw. M.J.E. Beuk van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Deze leerlingen hebben aangetoond dat zij optimaal zijn voorbereid op de internationale samenleving.

Het CertiLingua-certificaat is een label of excellence dat leerlingen krijgen wanneer zij twee moderne vreemde talen beheersen op B2 niveau van het Europees Referentiekader voor Talen, en voldoende kennis en vaardigheden hebben opgedaan met betrekking tot Europese en Internationale Oriëntatie (EIO). CertiLingua-leerlingen hebben dus twee internationaal erkende taalexamens behaald, een EIO-toets afgelegd en deelgenomen aan verschillende internationale projecten en activiteiten. Dit hebben zij aangetoond met een portfolio.

CertiLingua is een initiatief van de onderwijsministers uit Noordrijn-Westfalen en Nederland. Met CertiLingua beogen verschillende Europese landen te komen tot de ontwikkeling van een Europees certificaat dat wordt verstrekt naast het vwo-diploma. Dit certificaat moet in de nabije toekomst een meerwaarde vertegenwoordigen bij de doorstroom naar het internationale hoger onderwijs, in eigen land of daarbuiten.

Het schooljaar 2007/2008 was het eerste jaar van een tweejarige pilot. Zeven scholen hebben met veel enthousiasme en inzet meegewerkt, en hebben leerlingen kunnen overtuigen om mee te doen aan dit pluslabel. Enkele tientallen leerlingen hebben de sprong in het diepe gewaagd, achttien leerlingen zijn uiteindelijk geslaagd. Tijdens een feestelijke ceremonie in Utrecht hebben zij, in aanwezigheid van hun ouders en docenten, hun label of excellence in ontvangst genomen en veel lof ontvangen voor hun niet geringe prestatie. Deze leerlingen zijn klaar voor een internationale toekomst.

De CertiLingua-scholen uit 2007/2008 zijn: het Anna van Rijn College in Nieuwegein, RSG Tromp Meesters in Steenwijk, het Porta Mosana College in Maastricht, het Eijkhagen College in Landgraaf, het Isendoorn College in Warnsveld, het Pleincollege Bisschop Bekkers in Eindhoven en het Heerenlanden College in Leerdam. In 2008/2009 gaat ook het Sintermeerten College in Heerlen deelnemen. Noot voor de redactie,